Pesta Porcină Africana confirmată în localitatea Vișina, sat Broșteni.

Laboratorul Sanitar Veterinar Județean a confirmat apariția virusului pestei porcine africane într-o gospodărie din comuna Vișina, sat Broșteni, județul Dâmbovița.

Centrul Local pentru Combaterea Bolilor din județul Dâmbovița a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli.

S-a luat măsura uciderii  suinelor din gospodăria afectată. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit: o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Până la acest moment, a mai fost confirmat un focar de PPA în comuna Petrești, județul Dâmbovița, pentru care au fost luate toate măsurile prevăzute de legislaţia sanitară veterinară in vigoare.

DSVSA Dâmbovița solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Dâmbovița sau autorităţilor locale.

Toate animalele afectate trebuiesc sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

Director executiv DSVSA Dâmbovița

Dr. Tolea Sandu Marius

leave a reply