Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte găzduieşte în perioada 20 iunie – 21 iulie 2013 expoziţia de fotografie „PATIMĂ ŞI VICIU, ARTĂ ŞI FUM”- O istorie a fumatului în România. Vernisajul va avea loc, joi, 20 iunie 2013, ora 11.00 la Muzeul de Istorie, Str. Calea Domnească, nr. 189.
Vizitatorii pot admira o panoplie fascinantă a obiectelor şi tabieturilor fumatului, cuprinse într-o expoziţie fotografică, o altfel de istorie a unui obicei controversat povestită prin intermediul imaginii.
Expoziţia aduce în faţa publicului fotografii ale singurului viciu care a declanşat o artă, putând fi admirate imagini ale reclamelor interbelice la ţigarete pentru femei, ciubuce ale boierilor, lungi de peste un metru, pipa lui Avram Iancu sau a lui Constantin Brâncuşi, cosmetice pentru fumători din perioada interbelică, tabachere ale regilor României care fac deliciul privitorilor, fie ei fumători sau nefumători.
Din cadrul expoziţiei nu lipsesc fotografiile unor capete încoronate şi personalităţi ale culturii şi politicii româneşti neocolite de patima fumatului, toate acestea adunate de-a lungul mai multor ani de reprezentanţii Casei de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca şi ai Asociaţiei “Clujul de Altadată” dar şi pitoreștile pachete de țigarete din perioada comunistă.
Expoziția foto „PATIMĂ ŞI VICIU, ARTĂ ŞI FUM” este un proiect care s-a bucurat în anii 2012-2013 de succes atât la public, cât și la presă, prin participarea la evenimente culturale de prim rang naționale și internaționale: Festivalul Sighișoara Medievală, Medias Central European Film Festival, Zilele Culturii la Bușteni, Festivalul Toamna Băimăreană, Festivalul Cetăți Medievale Sibiu, dar și în expoziții individuale (proiectul a fost solicitat datorită succesului de care s-a bucurat în trei locații din Cluj: Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Galeria Piano Cazola), ultimele simeze pe care a fost expusă fiind în Muzeul Național Peleș din Sinaia și Castelul Bran.
Organizatori sunt Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca, Asociația „Clujul de Altădată”.