Orașul Fieni împlinește 491 de ani de atestare documentară. Zilele Orașului vor fi sărbătorite pe 15 și 16 iulie.

Orașul Fieni îmbracă haine de sărbătoare, iar locuitorii urbei sunt invitați să petreacă momente de neuitat la evenimentele pregătite de autoritățile locale pentru  aceste zile speciale din viața localității!

„Primăria și Consiliul Local Fieni au deosebita onoare să invite întreaga comunitate la festivitatea “Zilele Orașului Fieni”, moment aniversar prilejuit de împlinirea a 491 de ani de la prima atestare documentară (14 iulie 1532).

PROGRAM:

Sâmbătă, 15 iulie

Ora 18.30- Program pentru copii, spectacol de magie: Magicianul Marius Denis si animatorii – Parcul Central

Ora 19.45 -Spectacol muzical artistic – Parcul Central

                   -Muzică populară: Roberto Ungureanu, Selena Maria Calea, Udilă Antonia-Cosmina, Catălina Nucșoara, Maria Văduva.

                   -Muzică comercială/ tophit: Simona Nae, Maximilian, Bobby

Duminică, 16 iulie

Ora 10.15- Ceremonie festivă a Consiliului Local Fieni la 491 de ani de atestare documentară, premiere oameni de succes, seniori cu 50 de ani de căsătorie, mirii anului, elevii cu rezultate deosebite etc. – Centrul de Cultură “Mihail Lupescu”

Ora 12.00:-  Tedeum – Biserica Sfântul Nicolae

Ora 19.00 – Spectacol muzical artistic- Parcul Central

                   -Muzică populară: Alina Coman, Camelia Conovici

                   -Muzică Rap: Bogdan Boby

                   -Muzică etno: Haiducii lui 7 Cai

                   -Muzică comercială: Sylvia by DJ Rynno şi invitații serii: TRUPA VUNK

PREZENTATOR: MARIUS GHEORGHIU

Ora 23.30: FOC DE ARTIFICII

Sponsori eveniment:

Heidelbergcement România S.A- Fabrica de ciment Fieni, Carmeuse: Fabrica de var Fieni, N.I.D Service SRL Fieni”, au transmis reprezentanții Primăriei și Consiliului Local Fieni.

Orașul Fieni este cea mai veche așezare din nordul județului Dâmbovița, de pe Valea Ialomiței și a Ialomicioarei, împlinind 491 de ani de atestare documentară.

Primul hrisov, socotit anul de naștere al orașului dâmbovițean, este datat 14 iulie 1532. Actul este un hrisov domnesc şi provine din cancelaria domnitorului Vlad Înecatul (1530-1532): „Din milă lui Dumnezeu, Io Vlad Voievod şi domn a toată ţara Ungravlahii, fiul bunului Vlad Voievod. Dă domnia mea această poruncă a domniei mele, lui Nan cu fratele său, anume Stan, cu fiii lor, că să le fie ocină în Fiiani (…) pentru că le este dreaptă ocină şi dedină. De aceea, am dat domnia mea lui Nan cu fratele său Stan şi cu fiii lor, că să le fie lor de ocină şi de ohabă, lor şi fiilor lor şi nepoţilor şi strănepoţilor lor şi de nimeni neclintit, după spusă domniei mele (…). Am scris eu, Oprea scriitorul, luna iulie, 14 zile, în anul 7040 (1532). Io, Vlad Voevod, din milă lui Dumnezeu, domn.”

Cât despre denumire, ea a luat naștere astfel: „În dreptul drumului spre Runcu și Costeşti, o femeie, pe nume Ena, a pus piatră de început pentru un han, silind ca dejugătoarea Moţăienilor să urce mai sus. Şi femeia a avut trei fii, unul mai puternic decât altul, şi când s-a dus, căci omul nu traieşte cât pământul, cei trei fii ai săi au dus mai departe deprinderile femeii care pierise. Hanul a început să fie din ce în ce mai cunoscut: era el cunoscut și pe vremea Enei, dar uneori nu-i destul o viaţă de om că să se ducă vestea despre un loc, chiar despre o viaţă de om, dacă are ceva să străluceascã… Era cunoscut acum că hanul de la Fiii Enei, până când s-a pierdut amintirea Enei și Fiii Enei, locurilor spunându-li-se simplu FIENI, că astăzi”. – C. Manolescu – ”Cartea pãmântului”,1981

De-a lungul celor aproape 490 de ani de viață, Fieni a trecut de la un sat de moșneni, peste ani și ani de muncă și dezvoltare, la un oraș cochet, un punct important pe harta turistică și economică a țării.

Două fabrici de renume – de ciment și de becuri electrice– au făcut ca Fieniul să fie un oraș aflat pe buzele tuturor.

leave a reply