O nouă sponsorizare Dorna și Salvați Copiii. Maternitatea Târgoviște a „crescut” odată cu bebelușii și aparatura modernă

Ana Maria Popescu 12/07/2019 0
O nouă sponsorizare Dorna și Salvați Copiii. Maternitatea Târgoviște a „crescut” odată cu bebelușii și aparatura modernă

Dorna și Salvați Copiii România au finalizat dotarea a 10 maternități cu echipament necesar copiilor născuți prematur, în cadrul ediției cu numărul 7 a campaniei Grijă pentru Copii – „Strigăt de viață”, susținută, încă din anul 2015, de Simona Halep. Cu echipamentele donate în acest an, numărul instituțiilor de sănătate care au beneficiat de aceste dotări a ajuns la 66, iar valoarea totală a echipamentelor depășește 800.000 de Euro.

Numai anul acesta au fost dotate cu aparatură medicală de ultimă generație, indispensabilă bebelușilor născuți înainte de termen, spitale din zece județe, foarte multe dintre echipamentele medicale ajungând și la Secția de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște. Fiecare dintre instituțiile de sănătate beneficiare ale programului completându-și astfel secțiile de neonatologie cu aparatura necesară pentru a putea face față mult mai bine cazurilor de copii născuți prematur.

Despre dotările realizate în cadrul campaniei Grijă pentru Copii- „Strigăt de viață” s-a vorbit pe larg astăzi în cadrul unui eveniment special găzduit de Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, care a și primit un incubator de transport nou care să fie folosit la salvarea de vieți.

Spitalul Județean de Urgență Târgoviște are în grijă anual aproximativ 2000 de nou-născuți. În 2018, 237 dintre acești copii s-au născut prematur, iar în primele 6 luni ale anului 2019 numărul prematurilor a fost de 112.

Din 2018, de când Maternitatea Spitalului Județean a obținut statutul de Grad III, foarte multe cazuri speciale, cu copii născuți înainte de termen, venite mai ales din județele vecine, au fost tratate la Târgoviște și grație aparaturii medicale primite în urma donațiilor copiii au fost salvați, li s-a oferit o șansă la viață, iar părinții acestora au plâns de fericire.

Secția de neonatologie din Târgoviște a ajuns să fie unele de înalt nivel atât datorită sprijinului venit din partea sponsorilor, a conducerii unității spitalicești, a autorităților locale și județene, dar mai ales datorită echipei de medici, o echipă de profesioniști dedicați și cu suflet mare care la fiecare caz în parte să luptă din răsputeri să salveze fiecare copil născut înainte de termen și nu renunță până nu le aud „strigătul de viață”.

Foarte mulți copii născuți prematur au început o nouă viață la Târgoviște, dovada acestui lucru fiind și procentul mortalității infantile, care a scăzut considerabil, de la 5,8% la 2,9%.

La evenimentul de inaugurare a noului incubator de transport de la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște au luat parte reprezentanții Dorna, Coca-Cola România, reprezentanții Asociației Salvați Copiii, atât de la nivel Național, cât și de la nivel local, deputatul Claudia Gilia, deputatul Carmen Holban, viceprimarul municipiului Târgoviște, Monica Ilie, consilierul local municipal Doina Boboacă, medici, asistenți, precum și părinți cu copii născuți prematur, salvați la maternitatea din Târgoviște.

*„Este o campanie de suflet pentru noi, alături de Salvați Copiii. Am început această campanie, a șaptea ediție anul acesta, acum 3 luni, alături de Simona Halep, care este vocea noastră din 2015 și Orchestra Națională de Radio. Am început campanie punându-ne o întrebare: Cum este când părinții așteaptă strigătul de viață al copiilor lor, iar acesta întârzie să vină? Deși nu am copii sunt foarte emoționată pentru că îmi închipui că în acele momente cuvintele sunt aproape inutile și sunt greu de exprimat, tocmai pentru că emoția este foarte puternică. Și asta se întâmplă pentru că copilașii născuți prematur nu eu puterea să plângă pentru că plămânii lor nu sunt suficient dezvoltați. Mulți dintre părinți probabil că află prea târziu că aceștia capătă un glas abia în momentul în care prind forță, prind putere și se dezvoltă. De aceea, anul acesta, campania noastră „Dorna-Grijă pentru copii”, alături de Salvați Copiii, s-a numit „Strigăt de viață”, pentru a putea să facem un apel către noi toți, acela de a fi noi vocea copilașilor născuți prematur și a le da un glas, a le face cauza auzită. Ne dorim foarte mult să și informăm părinții, aceștia să știe cât de importantă este îngrijirea, atât înainte de sarcină, cât și după și să aibă grijă să meargă la controalele medicale periodice… Pe de altă parte știm cât de importantă este partea de echipamente specializate și suportul pe care împreună cu Salvați Copiii îl putem aduce pentru maternitățile din România. În acești 7 ani am reușit să dotăm 66 de maternități din întreaga țară cu echipamente specializate în valoare de 800.000 euro. Numai anul acesta m reușit să dotăm 10 din aceste maternități, printre care și Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Târgoviște” (Daria Gonța, senior brand manager Coca-Cola România)

*„Ducem și noi o campanie a noastră, o luptă să devenim maternitate de grad III, din ianuarie 2018 am reușit acest lucru și în primul rând datorită prietenilor care ne-au ajutat foarte mult în acești ani, care au fost alături de noi și care ne-au ajutat să ducem secția la nivelul la care este astăzi. Cu Salvați Copiii avem o colaborare de 3 ani și mă bucur că astăzi Dorna este și ea alături de noi, 3 ani care au însemnat 90.000 euro și scăderea mortalității infantile pentru județul Dâmbovița de la 5,8% la 2,9%. Am aflat cu mare bucurie că Dâmbovița este județul cu cea mai mică mortalitate infantilă din România… Nu credeam că o să reușim asta, dar acest lucru se datorează echipei medicale și se datorează aparaturii. Contează foarte mult în România în ce maternitate de afli sau în ce maternitate te naști și acest lucru l-am aflat în acest an și jumătate când am primit copii din județele vecine și am văzut ce înseamnă să ai un incubator, să ai un aparat de ventilație, să poți să asiguri supraviețuirea acelui copil… Am avut și copii pe care i-am pierdut pe drum, cu transferuri de maternitățile din județele vecine, care nu au mai reușit să ajungă la noi și ne-a durut foarte tare acest lucru. Am avut cazuri disperate și copii cu greutăți și vârstă de gestație foarte mici, copiii cu povești în spate… Toți copiii care au venit din județele vecine ne-au impresionat foarte mult. O familie dintr-un județ vecin, cu 3 copiii, cu o fată cu tumoare cerebrală care avea nevoie de celule stem pentru transplant și au făcut un al patrulea copil, dar din păcate nașterea s-a declanșat la 28 de săptămâni, acolo în județul respectiv nu a putut fi trimisă către o maternitate de grad superior, nu s-au recoltat celule stem, era să moară și acel copil la naștere, dar a reușit să ajungă la noi și familia a plecat cu un băiețel acasă” (dr. Roxana Aldea, șef Secție Neonatologie- Spitalul Județean de Urgență Târgoviște)

*„Ne bucurăm că am revenit la Târgoviște și ne bucurăm că de data aceasta am venit cu partenerii de la Dorna, parteneri de drum lung, un partener strategic pentru Salvați Copiii. Este foarte important să investim în acest domeniu pentru că aproape 20.000 de copii se nasc anual înainte de termen, sunt mult mai grăbiți să vină pe lume. Am revenit aici, la Târgoviște, pentru că ne simțim ca acasă, am crescut împreună Secția de Neonatologie la gradul III… Cred că am donat 12 echipamente aici la Târgoviște. Parteneriatul cu Dorna este extrem de important pentru că din 630 de echipamente pe care Salvați Copiii le-a donat în acești ani, 106 sunt achiziționate cu fondurile de la Dorna. (…) În anul acesta donăm aici, împreună cu Dorna, un incubator de transport de nouă generație. Vestea bună este că într-adevăr mortalitatea infantilă a scăzut în acești ani de când Salvați Copiii a început programul, deci suntem pe drumul bun dar mai avem de lucru… (…) Continuăm pentru că ne impresionează foarte mult lupta pe care cei mici o dau pentru viață, sunt foarte fragili, foarte mititei, dar care luptă fără să spună nimic, numai ei știu prin ce trec, dar cresc și se fac mari și puternici. Ne impresionează emoția mamelor și lacrimile și neputința acestora atunci când sunt într-o situație de a naște un bebeluș atât de fragil și ne motivează extrem de mult munca fantastică a medicilor, cel puțin echipele medicale din Neonatologie fac minuni… Cred că dacă noi sprijinim dreptul la viață al copiilor noștri nu mai putem vorbi de alte lucruri, acesta este cel mai important lucru către care ne putem îndrepta cu toții” (Gabriela Alexandrescu, președintele Asociației Salvați Copiii)

 

Leave A Response »