Municipiul Târgoviște face primul pas în colectarea selectivă a deșeurilor menajere. A început instalarea de containere speciale în cartierele orașului

Ana Maria Popescu 07/11/2019 0
Municipiul Târgoviște face primul pas în colectarea selectivă a deșeurilor menajere. A început instalarea de containere speciale în cartierele orașului

Municipiul Târgoviște face primul pas în colectarea selectivă a gunoaielor! Începând de astăzi, 7 noiembrie, în Cartierul „Matei Basarab” din microraionul III al municipiului s-au amplasat containere speciale care să permită colectarea selectivă a gunoiului menajer. Asemenea containere speciale vor fi amplasate în zilele următoare în toate cartierele municipiului Târgoviște, iar în zonele de case proprietarii vor primi în mod gratuit saci menajeri de culoare galbenă pentru a selecta gunoaiele menajere. Potrivit primarului municipiului Târgoviște, Cristian Stan, pentru început se va colecta selectiv doar fracția uscată, respectiv hârtie plastic, metal și sticlă, urmând ca pe viitor colectarea selectivă să se dezvolte și pe ceea ce înseamnă fracție umedă.

Deșeurile depozitate selectiv, fie în containere, fie în sacii galbeni speciali, vor fi ridicate de două ori pe lună, iar după colectarea acestora se va realiza sortarea, reciclarea și în final valorificarea lor.

La nivelul județului Dâmbovița, tot ceea ce înseamnă serviciu de colectare a deșeurilor a fost delegat către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, asociație din care fac parte toate comunele, orașele, dar și cele două municipii.

„În această locație, în cartierul „Matei Basarab”, începem ceea ce înseamnă colectare selectivă a deșeurilor la nivelul municipiului Târgoviște. Este pentru prima dată când, pe scară largă, se oferă această posibilitate. Mai concret, va fi pus un recipient verde care va permite ca ceea ce înseamnă plastic, hârtie, metal sau sticlă, cele patru categorii de deșeuri care trebuie colectate selectiv, să fie depuse exclusiv în aceste recipiente care vor fi luate cu mașini separate și asta înseamnă că deșeurile pot fi reciclate și valorificate. Acest serviciu este gestionat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, nu direct de către municipiul Târgoviște, dar este datoria noastră, a tuturor, să facem acest lucru, mai ales că sunt obligații legale pe care le avem. Mai exact, până la sfârșitul anului 2020 există obligația legală de a avea 50% din ceea ce înseamnă deșeu colectat selectiv pe cele patru fracții specificate anterior. De asemenea, după 30 iunie 2019 există și obligația ca tarifele, taxele pentru acest serviciu să fie determinate în funcție de cantitatea de deșeu care este produsă. Vorbim aici de volum, de cantitatea de deșeu care poate fi reciclată, astfel încât cei care colectează selectiv să plătească o taxă mai mică de salubrizare. Este normal, pentru că în acest fel deșeul care până acum mergea la groapa de gunoi sau la depozite și existau costuri de transport, de distrugere și altele, să se transforme într-un bun care poate fi valorificat și care poate produce efecte pozitive.

Așadar, începând de astăzi și continuând zilele viitoare, în tot municipiul Târgoviște, la toate aceste puncte de precolectare vor fi puse asemenea containere. Îi rog pe cetățeni să facă un efort, cu toții să facem, să utilizăm aceste containere pentru cele patru tipuri de deșeuri hârtie, plastic, sticlă și metal. Este o activitate care implică puțină atenție, implică o anumită modalitate de tratare a deșeului menajer pentru că dacă acestea vin în contact cu fracția umedă se contaminează. După ce gunoiul este ridicat se mai face o sortare a lui. Am convingerea ca acest program va fi implementat cu succes în municipiul Târgoviște”, a precizat primarul Cristian Stan.

 

Leave A Response »