Municipalitatea ia taurul de coarne: câinii fără stăpân vor fi adunaţi de pe străzi

După ce Camera Deputaților a adoptat Legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân, dacă aceștia nu sunt adoptați în 14 zile, administrația municipală pare hotărâtă să rezolve rapid și fără compromisuri situația gravă de la Târgoviște, respective amenințarea haitelor de câini fără stăpân, pe jumătate sălbăticiți, care amenință sănătatea și chiar viața cetățenilor.

Profitând de curentul favorabil în sânul comunității și de modificările legislative, municipalitatea a demarat acțiunea de capturare a maidanezilor şi ridicarea lor de pe străzile Târgoviştei. Mai mult decât atât, pentru o perioadă de timp, adopțiile sunt înghețate, până la schimbarea formularului. De asemenea, municipalitatea a decis achiziționarea un aparat de microcipare, pentru ca, atunci când vor fi adoptați câni din adăpostul municipalității, să se știe unde este fiecare animal adoptat și cine este responsabil pentru fiecare exemplar în parte. Totodată, cine va dori să adopte un câine din adăpost, trebuie să facă dovada că are spațiu și condiții necesare pentru îngrijirea animalului. Returnarea în teritoriu este interzisă.

Nici câinii deja vaccinați și inventariați, crotaliați, nu vor fi la adăpost, deoarece aceștia trebuie vaccinați anual. ”La Târgoviște, în proporție de 60%, câinii sunt sterilizați. Ei trebuie reevaluați clinic. Soluția, după mine, este eutanasierea unitar la nivel de țară. Este trist că s-a ajuns aici. Vina este a noastră, a oamenilor. Nu există o cifră exactă a câinilor fără stăpân din Târgoviște”, a declarat Dănuț Badea, directorul Direcţiei de Salubritate din primăria Târgoviște.

În Târgovişte, nimeni nu mai are voie să adopte câini, în perioada următoare. Decizia a fost luată de conducerea Direcţiei de Salubritate care vrea, în acest fel, să stopeze abandonul patrupedelor imediat după ce au fost scoase din adăpost. Măsura îi nemulţumeşte pe protectorii animalelor, care spun că s-a comis o ilegalitate.

Astfel de câini se puteau adopta până la începutul acestei săptămâni de la adăpostul de la Aninoasa. Primăria Târgovişte însă, prin Direcţia de Salubritate, a blocat adopţiile de câini pentru a preveni fenomenul adopţiilor false. Indivizi care se declară ”iubitori de animale” iau câni acasă acasă şi, la scurt timp, le dau drumul pe străzi.

Municipalitatea va schimba, de asemenea, şi formularele de adopţie şi va achiziţiona un cititor de bare pentru crotaliile câinilor. În felul acesta se va şti al cui este animalul sau cine l-a luat în grijă. Vocea străzii se ridică tot mai puternică împotriva amenințării reprezentată de câinii vagabonzi, oamenii fiind revoltaţi că autorităţile nu găsesc mai repede o soluţie de stârpire a maidanezilor. La o singură scară de bloc se adună câteodată şi 12-15 câini. ”Ne este frică să lăsăm copii afară din case”, se plâng târgoviștenii..

În Târgovişte, de la începutul anului, au fost înregistrate 1200 de persoane muşcate de câini. Municipalitatea cheltuie în fiecare an peste patru miliarde de lei vechi pentru animalele fără stăpân.

leave a reply