Moreni, din pragul colapsului financiar înspre o viziune administrativă cu muncă, proiecte de dezvoltare accelerată și respect pentru cetățeni. Conferință de presa comuna a președintelui CJD, Corneliu Ștefan, și a primarului Gabriel Purcaru

După o perioadă de stagnare, în care s-au acumulat numeroase probleme, inclusiv financiare, ce au adus administrația în colaps, în sfârșit municipiul Moreni a intrat pe drumul bun al dezvoltării!

La cinci luni de la preluarea mandatului de primar al municipiului Moreni, Gabriel Purcaru a susținut astăzi, alături de echipa sa din conducerea Primăriei și de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, o conferință de presă în care a făcut un bilanț al investițiilor aflate în derulare, al problemelor cărora a trebuit să le găsească rapid rezolvare pentru a salva unitatea administrativ teritorială de pe marginea prăpastiei financiare, dar a prezentat și proiectele pe care actuala administrație locală le-a gândit pentru dezvoltarea municipiului, proiecte ambițioase în valoare de 96 milioane de euro care vor fi depuse pentru finanțare europeană. Este vorba despre proiecte importante de mobilitate urbană, reabilitare unități de învățământ, gestionare deșeuri menajere, modernizare iluminat public,  proiecte pentru modernizarea infrastructurii de drumuri, dar și de amenajare de parcuri, spații verzi, zone de recreere, proiecte care odată ce vor fi implementate vor schimba radical fața municipiului Moreni.

„În momentul de față, avem în implementare proiecte cu finanțare europeană sau națională în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro. Până în luna iunie, cel târziu, vom depune la finanțare proiecte de aproximativ 96 milioane de euro, proiecte care nu au  fost gândite niciodată la nivelul municipiului Moreni, proiecte ambițioase… În 4 mandate, la nivelul municipiului Moreni au fost implementate proiecte din  fonduri europene în valoare de 82 de milioane de euro. Deci noi, până în luna iunie, vom depune proiecte spre finanțare în valoare de 96 milioane de euro”, a declarat primarul Gabriel Purcaru.

Scrierea de proiecte eligibile pentru obținerea finanțării europene a fost și este una din prioritățile edilului de la Moreni, pentru că municipiul are nevoie de investiții majore pentru a cunoaște dezvoltarea, însă nu a fost lăsată mai prejos nici eficientizarea și îmbunătățirea activității instituției și a structurilor subordonate, mai ales că la momentul preluării mandatului una dintre societățile din subordinea administrației locale intrase în procedură de faliment.

Decizia de a înființa în locul societății falimentare un Serviciu Municipal de Utilități Publice s-a dovedit nu numai a fi una eficientă, dar a adus și o economie considerabilă la buget.

De asemenea, primarul Gabriel Purcaru a mulțumit astăzi public președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, pentru sprijinul necondiționat acordat administrației morenare și pentru contribuția pe care a avut-o în salvarea Primăriei Moreni din pragul falimentului.  

„Am făcut o serie de schimbări din momentul în care am preluat funcția de primar… Aveam o problemă mare cu societatea de prestări servicii pe care a avut-o municipalitatea, societate care cu aproximativ 2 săptămâni înainte de venirea mea a intrat în procedură de insolvență și ulterior în faliment, moment în care am luat decizia să înființez un serviciu public – Serviciul Public Municipal de Utilități Publice. În primul rând am diminuat numărul de angajați, de la 58 de persoane (11 TESA și 47 de muncitori) la 42 de persoane (5 TESA și 37 de muncitori), astfel în fiecare zi avem 4 echipe în teren care se ocupă de această parte de întreținere de spații verzi și de curățenie la nivelul municipiului. În baza acestei modificări am făcut o reducere de cheltuieli de personal de aproximativ 850.000 lei anual. Acesta este primul pas… Am rugămintea la locuitorii municipiului Moreni să respecte munca acestor oameni, care sunt zilnic pe traseu și își fac datoria, dar trebuie să punem cu toții umărul dacă ne dorim să avem un municipiu curat.

Începând de săptămâna viitoare, Serviciul de Ordine Publică va fi reorganizat, programul va fi modificat, vom pune la dispoziția cetățenilor din municipiul Moreni un număr de telefon care va funcționa în regim de 112 local unde vor putea suna și se vor putea adresa pentru toate faptele antisociale, și nu numai, care se întâmplă pe raza municipiului Moreni. (…)

Vreau să fiu foarte direct și să vă spun că beneficiind de sprijinul președintelui Corneliu Ștefan am scos Primăria Municipiului Moreni din faliment. Am reușit etapizarea a două proiecte foarte importante, unul se referă la Școala Nr. 4, și am recuperat suma de 5,3 milioane de lei, sumă care era aportul nostru din credit pentru acest obiectiv și o sumă de 2 milioane de euro, aproape 10 milioane lei, care făcea obiectul unui proiect de investiții la nivelul Spitalului Municipal Moreni, iar la momentul la care am venit la Primărie toate aceste costuri picau în sarcina Primăriei, nefiind făcuți pașii la momentul respectiv pentru etapizarea proiectului. Efectiv, cu sprijinul președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, am scos Primăria din faliment”, a declarat Gabriel Purcaru, primarul municipiului Moreni.

La rândul său, președintele CJD, Corneliu Ștefan, a subliniat că la Moreni, în sfârșit, se instaurează normalitatea, se face administrație pentru oameni și lucrurile intră pe un făgaș normal, iar Consiliul Județean Dâmbovița sprijină toate investițiile și va pune umărul la dezvoltarea celui de-al doilea municipiu al județului.

„Cred că este un gest de normalitate, după 5 luni de zile, primarul să vină în fața locuitorilor Municipiului Moreni cu un bilanț la început de mandat.

După expunerea pe care a avut-o domnul primar, o spun cu tărie, și am spus-o și înainte de a ajunge pe scaunul de primar, am încredere în Gabriel Purcaru, am încredere că Municipiul Moreni a intrat pe un făgaș normal. Municipiul Moreni, al doilea municipiu din județul Dâmbovița, este un pol de dezvoltare pentru această zonă și, nu în ultimul rând, Municipiul Moreni are nevoie de tot ceea ce înseamnă proiecte cu finanțare europeană, cu finanțare proprie sau cu finanțare guvernamentală pentru a se dezvolta.

Pot să spun că toate aceste proiecte aflate în implementare în municipiul Moreni, prezentate de domnul primar, sunt proiecte normale.

Sunt proiecte normale pentru locuitorii Municipiului Moreni, atâta timp cât vorbim astăzi în Moreni de o dezvoltare la toate capitolele. Vorbim de dezvoltare în sănătate, vorbim de dezvoltare în educație, vorbim de dezvoltare în infrastructură rutieră, apă canal, vorbim de dezvoltare privind înființarea de spații verzi și zone de recreere pentru locuitorii Municipiului Moreni, dar, nu în ultimul rând, vorbim și de o dezvoltare pe tot ceea ce înseamnă mediul de afaceri din municipiu. După cum bine știți, Consiliul Județean Dâmbovița are în Municipiul Moreni un parc industrial care, cu ajutorul fostului director, actual primar, domnului Purcaru, l-am dezvoltat în ultimii patru ani și jumătate și împreună avem o gândire pentru a extinde acest parc industrial, să atragem în această zona județului Dâmbovița cât mai multe firme, pentru că avem foarte multe solicitări de firme care vor să vină în această zonă și în special în parcul industrial de la Moreni.

În al doilea rând, Consiliul Județean Dâmbovița, așa cum a făcut-o în toate localitățile din județul Dâmbovița, fără să țină cont de culoarea politică a primarilor, ci de a dezvolta județul Dâmbovița, a fost aproape și va fi aproape de Municipiul Moreni prin proiectele pe care le avem în parteneriat. Prin Programul Județean de Dezvoltare Locală avem în Municipiul Moreni un proiect de peste 5 milioane de lei, asociere între Consiliul Județean Dâmbovița și Primăria Municipiului Moreni. La nivelul Municipiului Moreni, prin Compania de Apă, și aici mai avem două localități incluse în acest lot care a fost scos la licitație, adică localitățile Valea Lungă, Iedera și, bineînțeles, Municipiul Moreni, avem un proiect privind rețele de apă și canal de peste 80 de milioane de lei.

Numai prin acest lot, a făcut domnul primarul expunere mai devreme cu străzile din Municipiul Moreni care vor fi reabilitate, vom face rețelele din această zonă. Prin Programul Național Anghel Saligny avem două proiecte de modernizare de drumuri locale cu o valoare totală de peste 10 milioane de lei.

Acum două săptămâni, prin proiectul Consiliului Județean Dâmbovița, am dotat școlile din Municipiul Moreni cu aparatură, iar în perioada următoare o să vină mobilierul pentru aceste școli. Numai pentru Municipiul Moreni avem dotări astăzi de peste 7 milioane de lei.

Voi asigura în continuare sprijin, atât eu cât și Consiliul Județean Dâmbovița, tuturor proiectelor de dezvoltare pentru comunitatea locală.

Am spus la început, o spun încă o dată, sunt proiecte de normalitate, pentru că aceste proiecte vor aduce, în primul rând, dezvoltarea Municipiului Moreni, dar nu în ultimul rând vor aduce bunăstarea tuturor locuitorilor Municipiului Moreni. Și cred cu tărie că astăzi, după o perioadă foarte lungă de timp, am intrat pe un făgaș normal și, din punct de vedere administrativ, toate proiectele pe care le-a expus domnul primar mai devreme vor fi duse la îndeplinire”, a declarat Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

leave a reply