Metoda „patentată” deja de guvernul liberal, de a arunca responsabilitățile din pandemie în cârca administrațiilor locale, a ajuns și la Aninoasa, unul dintre probabil foarte multele exemple de localități ale căror primării s-au trezit peste noapte că trebuie să facă… medicină.
Potrivit primarului comunei dâmbovițene, Vlăduț Niculae, administrația locală s-a ocupat de amenajarea, dotarea și echiparea unui centru de vaccinare anti-COVID-19 în incinta Centrului Cultural din localitate, ajungând până la faza de a fi desemnați medicul coordonator și personalul medical aferent. Totuși, așa cum susține și edilul comunei, medicii de familie sunt subordonați Caselor de Sănătate, nu primăriilor, așa că Centrul de vaccinare există, are de toate, dar încă nu este funcțional și nici nu se știe când va fi, dat fiind faptul că medicii de familie din Aninoasa, dar și din Doicești, nu s-au arătat deloc interesați, din diverse motive, să presteze servicii în Centru.
„Un subiect important care ne macină şi pe noi în comuna Aninoasa de aproape o lună este Centrul de Vaccinare din incinta Centrului Cultural Aninoasa. Privind deciza Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, foaierul Centrului Cultural Aninoasa, bineînţeles şi cu informarea noastră prealabilă, şi-a schimbat destinaţia în centru de vaccinare. Noi nu am ezitat nicio clipă, în momentul în care s-a iniţiat această idee am spus că suntem de acord cu deschiderea acestui centru la Aninoasa, care va deservi comunele Aninoasa şi Doiceşti. Toate bune şi frumoase până când am început să facem demersurile necesare. Eu şi colegii mei, alături de care m-am implicat în realizarea acestui centru de vaccinare, ne-am simţit «ca nişte soldăţei luaţi de acasă şi aruncaţi în câmpul de luptă», fără niciun fel de expertiză în domeniul medical, a trebuit să aflăm informaţii pe surse, pe internet, dar şi fără «muniţie, fără gloanţe, fără armament». Ni s-a spus că trebuie să organizăm acest centru de vaccinare şi nimic mai mult. Am dotat acest centru de vaccinare, cheltuielile s-au ridicat la 20.000 de lei până în acest moment. În decursul zilei de azi vor veni şi ultimele comenzi pe care le-am făcut. Centrul de Vaccinare Aninoasa, din punct de vedere al dotării, va avea absolut tot ceea ce este prevăzut în normele privind organizarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare, mai puţin medici, medicul coordonator şi cei care trebuie să facă vaccinarea. Am primit o adresă prin care ni s-a solicitat desemnarea medicului coordonator şi a nucleului local de vaccinare, numai că medicii de familie se află într-o relaţie contractuală cu Casa de Sănătate, nu cu primăriile, şi noi nu putem să-i obligăm în nicun fel, nefiind subordonaţi nouă. Încă mai aşteptăm soluţia pentru identificarea personalului care va face vaccinarea. Am avut o discuţie şi cu DSP Dâmboviţa, dar nici ei nu ştiu prea multe în acest sens, caută soluţii, sperăm ca în cel mai scurt timp să găsim cea mai bună variantă, astfel încât oamenii să se poată vaccina şi la Aninoasa, pentru că sunt foarte mulţi oameni care ne contactează şi care vor să se vaccineze. Sperăm să-i putem ajuta în acest sens. Pe 15 ianuarie trebuia să fie funcţional acest centru de vaccinare. Menţionez că niciun centru de vaccinare din mediul rural nu este funcţional”, a declarat primarul comunei Aninoasa, Vlăduţ Niculae.