„Memorialul Nicolae Grigorescu”, muzeu inaugurat la Potlogi, ridicat pe locul unde se presupune că a fost casa în care s-a născut marele pictor român.

Ana Maria Popescu 15/05/2019 0
„Memorialul Nicolae Grigorescu”, muzeu inaugurat la Potlogi, ridicat pe locul unde se presupune că a fost casa în care s-a născut marele pictor român.

Harta culturală a localității Potlogi, dar și a județului Dâmbovița, îmbunătățită astăzi cu încă un obiectiv valoros. Este vorba de „Casa Grigorescu de la Pitaru” a cărei inaugurare a avut loc astăzi, 15 mai, și care cu siguranță se va bucura de aprecierea tuturor celor care îi vor trece pragul.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, și vicepreședinții Luciana Cristea și Alin Manole au participat, astăzi, 15 mai 2019, în comuna Potlogi, satul Pitaru, la inaugurarea Memorialului Nicolae Grigorescu.

La invitația primarului comunei Potlogi, Nicolae Catrina, la inaugurare au participat: ministrul Energiei Anton Anton, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, vicepreședinții Luciana Cristea și Alin Manole parlamentari Corneliu Ștefan și Adrian Țuțuianu, academicianul Eugen Simion, profesorul de etnologie și folclor Silviu Angelescu, interpretul de muzică populară Grigore Leșe, muzeograful Alina Apostol, din cadrul Muzeului Memorial Nicolae Grigorescu din Câmpina, profesorul universitar Gheorghe Bârlea, reprezentanți ai Ministerului Culturii, primari dâmbovițeni.

Edificiul inaugurat astăzi a fost început în anul Centenar, într-o locație despre care se presupune că a aparținut familiei Grigorescu și a avut ca model una dintre picturile artistului plastic, care înfățișa casa în care acesta a locuit la Câmpina.

„Felicit pentru inițiativă, primarul, Consiliul Local, consilierii și pe toți cei care s-au implicat în materializarea acestei idei, al cărei drum îl cunosc, încă de la început.

Cred că este o dovadă de responsabilitate, o dovadă de recunoaștere a valorilor pe care acest popor le-a dat; eu cred că noi, dâmbovițenii, trebuie să fim mândri de faptul că județul Dâmbovița, localitatea Pitaru, aflată în comuna Potlogi a dat nu doar României, ci și Europei și culturii universale un artist de talia lui Nicolae Grigorescu.

Faptul că s-au gândit să facem o casă memorială aici este un lucru benefic și o dovadă a faptului că actul cultural este la el acasă nu doar în localitățile urbane, ci trebuie valorizat și în mediul rural. Este încă un obiectiv pe care îl putem pune pe harta turistică a județului Dâmbovița”, a declarat președintele CJD, Alexandru Oprea.

„La Pitaru, comuna Potlogi, pe malul pârâului Răstoaca, s-a născut marele pictor român Nicolae Grigorescu, figură marcantă a artei plastice românești. După ani și ani de așteptare, iată că edilii comunei Potlogi au reușit să îl redea pe Grigorescu acestor locuri. „Memorialul Nicolae Grigorescu”, un muzeu al valorii, un templu al culturii românești, ridicat chiar pe locul unde se presupune că a fost casa în care s-a născut marele pictor român.
Îi felicit pe reprezentanții administrației publice locale, pe primarul Catrina Nicolae, pentru această mare realizare, încă o emblemă care se alătură Palatului Brâncovenesc de la Potlogi”, a transmis deputatul PSD de Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

„Onorat să particip la o inaugurare de suflet – Casa Grigorescu de la Pitaru – Potlogi! Iată că, astăzi, prin această inaugurare a casei marelui pictor al românilor, adăugăm încă un reper semnificativ pe harta culturală a localității. Mai adaug că am fost bucuros să-i văd, printre participanții la eveniment, pe academicianul Eugen Simion, fost președinte al Academiei, pe marele interpret Grigore Leșe, pe profesorul Gheorghe Bârlea, pe ministrul Energiei – Anton Anton și pe mai mulți foști colegi, primari ai localităților din jur (unii dintre ei n-au ezitat să mă salute)”, a subliniat senatorul Pro România, Adrian Țuțuianu.

Leave A Response »