Legea pentru mai buna protejare a monumentelor de for public și cultivarea memoriei naționale, adoptată. Deputatul PSD de Dâmbovița, Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii, inițiatorul proiectului de lege

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii monumentelor de for public nr.120/2006, iniţiat de fostul ministru al Culturii, deputatul Ionuţ Vulpescu.

Noua lege va contribui la mai buna protejare şi promovare a culturii şi identităţii naţionale. Pe de o parte, prin clarificarea atribuţiilor şi obligaţiilor ce revin instituţiilor publice în materia protejării monumentelor de for public şi instituirea unui regim de protecţie mai bun, iar pe de altă parte, prin protejarea şi cultivarea memoriei naţionale.

Modificările legislative adoptate vor permite amplasarea de plăci comemorative dedicate unor mari personalităţi ale culturii, ştiinţei sau vieţii politice româneşti, sau unor evenimente istorice, în locuri legate de acestea, inclusiv pe clădirile nou construite ulterior demolării imobilelor în care personalitatea a locuit sau a avut loc un eveniment istoric. Aceste plăci vor afişa un cod QR, care odată scanat va redirecţiona utilizatorul către o pagină de internet administrată de Institutul Naţional al Patrimoniului, de unde acesta va putea afla mai multe informaţii despre personalitatea sau evenimentul respectiv. Aceste coduri QR vor putea fi folosite inclusiv pentru aplicaţii de realitate augmentată, posibilităţile puse la dispoziţia Institutului Naţional al Patrimoniului fiind nelimitate.

„Trăim ceea ce pare a fi un paradox: în era informaţională suntem tot mai dezinformaţi, motiv pentru care este cu atât mai important să nu uităm cine suntem. Însă nu doar oamenii, ci şi locurile au memorie, iar în ultimii ani dezvoltarea imobiliară haotică a făcut ca istoria să fie ştearsă cu buldozerele. În unele situaţii, încă putem interveni. Pentru multe, însă, este prea târziu. De aceea este important să ne amintim.

Legea pe care am iniţiat-o le va oferi tinerilor, aşa-numiţilor nativi digitali, posibilitatea de a accesa istoria naţională într-un mod pe care îl consideră firesc, combinând realul cu digitalul. Și poate astfel îi vom face să fie mai conştienţi cu privire la moştenirea lor istorică şi culturală”, a declarat deputatul Ionuţ Vulpescu, fost ministru al Culturii.

leave a reply