Legea care scade vârsta de pensionare pentru cetățenii din orașele cu nivel ridicat de poluare, Târgoviște și Titu, nu a fost pusă în aplicare din decembrie și până acum din cauza lipsei normelor de aplicare și a softului pentru delimitarea localităților. Reacția deputatului PSD Marian Țachianu.

Ana Maria Popescu 22/02/2021 0
Legea care scade vârsta de pensionare pentru cetățenii din orașele cu nivel ridicat de poluare, Târgoviște și Titu, nu a fost pusă în aplicare din decembrie și până acum din cauza lipsei normelor de aplicare și a softului pentru delimitarea localităților. Reacția deputatului PSD Marian Țachianu.

Parlamentarii PSD de Dâmbovița s-au luptat anul trecut în Parlament să introducă Târgoviște și Titu pe lista orașelor cu nivel ridicat de poluare pentru ca cetățenii din cele două localități să primească o reducere cu doi ani a vârstei de pensionare, numai că oamenii nu pot să beneficieze de prevederile legii pentru că până în prezent nu au fost emise normele de aplicare a acesteia.

Pentru că nu puțini oameni i s-au plâns de această problemă, care ar fi trebuit rezolvată încă din decembrie anul trecut, de când legea a intrat în vigoare, deputatul PSD de Dâmbovița, Marian Țachianu, a solicitat lămuriri directorului Casei Județene de Pensii Dâmbovița care i-a recunoscut faptul că legea încă nu este pusă în aplicare pentru cetățenii din cele două localități dâmbovițene pentru că nu au fost elaborate normele de aplicare, dar și pentru că este nevoie de un soft care să delimiteze localitățile din jurul celor două orașe care pot să beneficieze de prevederile acestei legi, însă i-a dat asigurări parlamentarului că situația va intra în normal cât de curând.

Deputatul social democrat a declarat astăzi într-o conferință de presă susținută la sediul județean al PSD Dâmbovița că nu va sta cu mâinile în sân, va urmări îndeaproape cum vor evolua lucrurile în perioada următoare, iar dacă acestea nu intră în normal în cel mai scurt timp va încerca să „deznoade ițele” problemei la Casa Națională de Pensii, pentru că este inadmisibil ca de atâtea luni să tergiversezi aplicarea legii și să-ți bați joc de oameni.

,,Despre legea prin care am încercat să adăugăm şi noi două oraşe, Titu şi Târgovişte, pentru reducerea vârstei de pensionare cu doi ani de zile, vreau să vă spun că dau telefoane, am sunat până şi pe la Casa de Pensii Olt să văd dumnealor cum au procedat în 2017. Vin oameni, mă sună, unii ne felicită pentru că am rezolvat o problemă destul de benefică pentru dumnealor, dar se duc la Casa de Pensii şi le spune de acolo că încă nu au apărut normele. Ba, se pare că e cineva la ghişeu la Casa de Pensii şi chiar o să fac o verificare, o să merg și eu să depun un aşa zis dosar de pensionare, pe baza acestei legi, pentru că înţeleg că li se spune oamenilor «vedeți-vă domnule de treabă cu legea asta… că nu e nicio șmecherie».  Eu l-am sunat pe domnul director al Casei de Pensii Dâmbovița, Dorel Pantilin, am discutat cu dumnealui, mi-a spus că nu este aşa. Nu am verificat, dar vă spun că foare mulţi cetăţeni care au ajuns acolo au spus despre treaba asta. Directorul spune că se primesc dosare pentru această pensionare anticipată, numai că nu au apărut normele. Din câte am înţeles eu necesită un soft care să delimiteze localităţile care beneficiază, în jurul celor două centre Titu şi Târgovişte. Este foarte adevărat că legea în sine nu a specifiat decât 8 km distanţă şi 30 de ani de locuit în acea zonă. Aceşti kilometri nu specifică legea de unde îi luăm, din mijlocul, din sediul agentului poluator, de la marginea oraşului respectiv, până unde ne ducem… Trebuie elaborat un astfel de soft. Înţeleg că şi în celelalte localităţi care au intrat mai devereme ca beneficiari ai acestei legi s-a procedat le fel… Dar se întârzâie fraţilor, legea trebuia să intre în vigoare din 10 decembrie 2020. Domnul director a promis că luna aceasta se va clarifica şi Casa de Pensii Naţională va da aceste delimitări cu privire la cetăţenii care vor beneficia de aceste legi… Ne întrebăm de ce nu au luat aceleaşi norme care s-au aplicat încă din 2010, de când au apărut primele localităţi care au beneficiat de legea aceasta. În 2017 a intrat Slatina, am sunat la Olt să întreb cum au procedat, dar atunci au venit normele rapid…. Dar, după cum vedeți, în România, este problemă cu pensiile, și vedeți declarațiile doamnei Turcan care astăzi spune ceva şi mâine spune altceva cu privire la pensii, la majorarea acestora, dar şi la acea presupusă modificare a legii pensiilor… Nu ştiu ce vor să facă, probabil că de aceea şi tergiversează… O să mă interesez în continuare şi o să ajung și la Casa Națională de Pensii”, a declarat deputatul PSD de Dâmboviţa, Marian Ţachianu.

Reamintim că legea prevede ca cetățenii care au locuit cel puțin 30 de ani în Târgoviște și Titu sau pe o rază de 8 kilometri de aceste orașe, care potrivit legii sunt afectate de poluare, se vor putea pensiona, la cerere, cu doi ani mai devreme față de vârsta legală de pensionare, fără penalități la cuantumul pensiei.

 

Leave A Response »