LA TÂRGOVIŞTE CONTINUĂ CEREMONIILE ANIVERSARE DEDICATE CELOR 420 DE ANI DE LA URCAREA PE TRONUL ȚĂRII ROMÂNEȘTI A LUI MIHAI VOIEVOD VITEAZUL

Joi, 19 septembrie 2013, au continuat, la Târgovişte, manifestările dedicate aniversării a 420 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a lui Mihai Voievod Viteazul, la Mânăstirea Dealu, istorica necropolă voievodală munteană, unde se află capul marelui voievod, cu slujba de pomenire, oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, dar şi a numeroşi credincioşi.
În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa, a amintit de importanţa spirituală, culturală şi naţională a lui Mihai Voievod Viteazul, personalitate remarcabilă a istoriei noastre, care a rămas în conştiinţa tuturor românilor, până astăzi, drept un exemplul de credinţă, curaj şi vitejie, de rezistenţă în faţa vitregiilor vremii, dar şi de ataşament şi de fidelitate faţă de valorile noastre naţionale şi creştine, fiind cel care ne-a dăruit cel mai frumos model şi ideal de unitate naţională.
Manifestările au continuat, apoi, cu o sesiune de comunicări ştiinţifice, la Centrul Internaţional de Conferinţe al Universităţii Valahia din Târgovişte, unde, Înaltpreasfinţia Sa a susţinut comunicarea intitulată:  Mihai Viteazul – un Voievod martir, iubitor de Biserică şi neam. În cadrul acestui moment ştiinţific, au mai prezentat comunicări: domnul academician Dan Berindei, domnul prof. univ. dr. Radu Vergatti, precum şi reputaţi istorici, de pe plan local sau naţional.
Amintim că proiectul intitulat Flacăra Unirii, dedicat aniversării voievodului martir, a presupus şi organizarea, în parteneriat, de către Consiliul Județean Dâmbovița, Arhiepiscopia Târgoviștei,Primăria Municipiului Târgoviște, Primăria Aninoasa, Biblioteca Județeană I.H. Rădulescu din Târgoviște și Centrul Județean pentru Cultură Dâmbovița, a unui itinerar simbolic, din partea unor delegaţi ai instituţiilor dâmboviţene implicate, în locuri legate de istoria lui Mihai Voievod Viteazul, ca şi manifestări științifice, spirituale și culturale, în perioada 16-20 septembrie a.c.

leave a reply