Intervențiile senatorului PSD Titus Corlățean la reuniunea online a APCE. Au fost abordate subiecte importante, criza COVID-19, lupta împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului

Ana Maria Popescu 01/07/2020 0
Intervențiile senatorului PSD Titus Corlățean la reuniunea online a APCE. Au fost abordate subiecte importante, criza COVID-19, lupta împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului

Reuniune online a Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE)!

Desemnat de APCE raportor privind aspectele juridice ale aderării Uniunii Europene la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, un raport care reprezintă una dintre prioritățile actuale ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, la reuniune a participat și a avut mai multe intervenții senatorul PSD Titus Corlățean.

Într-o primă intervenție, pe marginea raportului privind impactul pandemiei Covid-19 asupra drepturilor omului și statului de drept (raportor Vladimir Vardanyan, Armenia, PPE/CD), parlamentarul român a subliniat că, în această perioadă de criză, statele membre ale Consiliului Europei au avut interpretări diferite ale articolului 15 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, care permite derogarea de la obligațiile Convenției „în caz de război sau de alt pericol public ce ameninţă viaţa naţiunii” și „în măsura strictă în care situaţia o impune” și care necesită notificarea secretarului general al Consiliului Europei de către statele în discuție.

Totuși, senatorul român consideră necesară o dezbatere în cadrul APCE asupra modului în care trebuie înțeleasă și aplicată această dispoziție legală din Convenție.

Totodată, cu referire la România, parlamentarul a arătat că Guvernul s-a prevalat de această prevedere a Convenției pentru a adopta măsuri dure, care au avut ca efect o restrângere a drepturilor cetățenilor mai mult decât este necesar, opinând că  unele dintre măsurile adoptate în criza COVID-19 din România sunt abuzive, întrucât pandemia a generat o criză reală la nivel global, fără însă „a pune în pericol viața națiunii”, așa cum indică Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Pe de altă parte, Titus Corlățean a subliniat că în România nu s-au respectat principiile proporționalității și limitării în timp, prin prelungiri repetate ale stării de urgență/stării de alertă de către președinte/guvern.

În calitatea sa de reprezentant al Comisiei juridice a APCE la Comitetul de experți privind evaluarea măsurilor de luptă împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului (MONEYVAL) pe marginea proiectului de raport pe tema nevoii urgente de a întări Unitățile de Informații Financiare (Financial Intelligence Units – FIUs): utilizarea unor instrumente mai eficiente în vederea confiscării bunurilor ilegale (raportor: Thorhildur Sunna Ævarsdóttir, Islanda, SOC), senatorul Corlățean a avut o nouă intervenție. În expunerea sa, și-a exprimat susținerea pentru eforturile depuse de statele membre ale Consiliului Europei în vederea combaterii spălării banilor și finanțării terorismului, arătând că aceste demersuri trebuie să vizeze în principal adoptarea unei legislații interne eficiente și asigurarea unei finanțări adecvate, care să confere independență reală acestor structuri interne esențiale pentru combaterea spălării banilor murdari, finanțării terorismului și pentru confiscarea bunurilor rezultate din infracțiuni.

Senatorul Titus Corlățean  a evidențiat de asemenea importanța unei cât mai strânse cooperări internaționale în materie de schimb de informații la nivelul Grupului Egmont (organizaţia internaţională a Unităţilor de Informaţii Financiare)  și a făcut apel la implementarea de către statele membre ale Consiliului Europei a recomandărilor MONEYVAL, în strânsă coordonare cu prevederile legale cuprinse în directivele IV și V ale UE în acest domeniu.

În cadrul reuniunii online, senatorul Titus Corlățean a prezentat și un raport al participării sale la cea de-a 59-a reuniune plenară a Comitetului de experți privind evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului – MONEYVAL (Strasbourg, 2-6 decembrie 2019).

Leave A Response »