articol preluat de pe www.cjd.ro
Premierul Victor Ponta şi preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, au inaugurat marţi, 17 decembrie, proiectul european „Reabilitarea şi modernizarea Spitalului Judeţean Dâmboviţa”, investiţie în valoare totală de 83.543.908 lei, derulată prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 3 – „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”.
Au fost prezenţi la eveniment IPS dr. Nifon – Arhiepiscop şi Mitropolit al Târgoviştei, Rovana Plumb – ministrul mediului şi Schimbărilor Climatice, Remus Pricopie – ministrul Educaţiei Naţionale, Mircea Duşa – ministrul Apărării Naţionale, Iulian Francisk Chiriac – secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Cristian Buşoi – preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Constantin Nicolescu – preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Silvian Ciupercă – preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Liviu Muşat – directorul ADR Sud Muntenia, parlamentari de Dâmboviţa, primari, consilieri judeţeni şi locali, şefi de servicii publice deconcentrate, etc.
Adrian Ţuţuianu: Ne-am întâlnit astăzi și mă bucur să vă văd pe toți, într-un număr atât de mare, pentru a marca finalul unui proiect de investiții major la nivelul județului Dâmbovița. Un proiect a cărui dimensiune, raportată la importanța sa pentru comunitate, necesita un astfel de moment.
E onorant să-l avem astăzi, alături de noi, pe Primul Ministru al României, domnul Victor Ponta. Îi mulţumesc mult pentru sprijinul acordat judeţului Dâmboviţa. A fost, este şi sunt sigur că va fi alături de noi în proiectele pe care le avem de adus la îndeplinire în acest judeţ.
(…) Inaugurăm astăzi proiectul european „Reabilitarea și modernizarea Spitalului Județean Dâmbovița”. Câteva date esențiale ale acestui proiect:
– Co-finanțarea eligibilă a Consiliului Județean Dâmbovița: 1.332.218,29 lei
– Sursă de finanţare: Fonduri UE (FEDR) – POR 2007-2013, Axa prioritară 3 – „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”
– Perioada de implementare: 52 luni (prelungită prin Act Adițional nr. 2 la contractul de finanțare de finanțare nr.868/08.09.2010
STADIUL IMPLEMENTĂRII la data de 30.06.2012:
– producție fizică realizată: 35% (20.401.644,07 lei)
– lucrări finalizate: 27 %
– lucrări executate și nefacturate: 9.914.296 lei
Am avut, pe acest proiect, corecţii financiare de 10% pe contractul de proiectare, corecţii financiare de 5% pe servicii de consultanţă, corecţie financiară de 25% din valoarea contractului de execuţie lucrări în sumă de 14.645.511 lei. Este locul să mulţumesc domnului Prim Ministru, domnului vicepremier Dragnea şi domnului ministru Teodorovici pentru iniţiativa pe care au avut-o, anume de preluare a corecţiilor la bugetul de stat prin OUG nr. 14/2013, ceea ce ne-a permis să ne desfăşurăm activitatea în condiţii normale.
Astăzi, suntem în situaţia în care, pe contractul de execuţie de lucrări nr. 199/22.04.2011, avem:
– producție fizică realizată: 100%
– lucrări finalizate: 100%
– lucrări achitate: 57.475.000 lei
– lucrări care vor fi decontate în cursul zilei de astăzi: 10.685.000 lei
– lucrări care urmează a fi decontate după finalizarea procedurilor de verificare: 4.481.000 lei
De asemenea, este în curs de derulare un contract de execuţie de lucrări suplimentare, realizat la acest moment în proporţie de circa 60%.
(…) În cadrul aceluiași demers de a susține domeniul sănătății, trebuie să menționez alte 2 proiecte esențiale, aflate în derulare:
· Dezvoltarea serviciilor publice electronice la unități sanitare în județul Dâmbovița:
– Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice
– Valoare totală: 5.940.500 lei (inclusiv TVA)
· Reabilitare, modernizare și echiparea infrastructurii de sănătate – Ambulatoriu Spital Orășenesc Găești:
– Programul Operaţional Regional 2007-2013
– Valoare totală: 2.376.525 lei (inclusiv TVA)
În mod premeditat am lăsat pentru final ultimul comentariu din sfera realizărilor pe zona de sănătate. Și mă refer la un demers în care am investit mult efort și mult suflet: redeschiderea Spitalului de la Titu sub forma unui Centru de Sănătate Multifuncțional, aflat în subordinea Spitalului Judeţean de Urgenţă! Vă mulţumesc, domnule Prim Ministru pentru că aţi fost alături de noi în acest demers. Este o promisiune pe care mi-am asumat-o în campania electorală din anul 2012, pe care, cu sprijinul dumneavoastră, am adus-o la îndeplinire. Şi putem spune astăzi că nu am greşit. La Titu, 80.000 de oameni din zonă beneficiază de asistenţă medicală de calitate.
(…) Nu vom renunţa nici pe viitor la investiţiile în sănătate şi am rezolvat problema proiectelor pentru anul 2014. Intenţionăm să realizăm:
· Împrejmuire şi sistematizare pe verticală la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte;
· Reparaţii capitale la sediul administrativ al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte;
· Reparaţii capitale la Spitalul de boli infecto-contagioase Târgovişte;
· Reparaţii capitale pavilion A – Spitalul de Psihiatrie, Gura Ocniţei;
· Reabilitare şi refuncţionalizare corp A şi B – Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte.
Închei spunând că le mulţumesc tuturor celor care au pus umărul la realizarea acestui proiect în aceşti ani. Nu a fost uşor. Vreau să mulţumesc pacienţilor care au intrat în acest spital, pentru că au avut răbdare şi înţelegere. Tot timpul s-au mutat pacienţii după cum s-au desfăşurat lucrările. A fost zgomot, au fost condiţii nu tocmai prielnice. Vreau să mulţumesc personalului medical, îngrijitori, asistente, medici, pentru că au lucrat în aceste condiţii.
Am reuşit să implementăm proiecte importante, dar nu suntem decât la jumătatea drumului. Vreau să-i rog pe medici, pe asistenţi, personal de îngrijire să acordăm atenţie deosebită bolnavului. Degeaba avem clădiri frumoase, degeaba avem aparatură medicală de ultimul tip dacă nu vom avea grijă de oameni. Eu cred că putem atinge şi această bornă.
Victor Ponta: Vreau să spun că românii au foarte mare încredere în Biserică şi Armată, ceea ce este un lucru bun, dar, au foarte multă nevoie de sistem de sănătate şi de sistem de educaţie. Spitalul Judeţean pe care îl inaugurăm astăzi este o lucrare importantă şi vreau să-i felicit pe toţi cei care au făcut posibil acest lucru. Am vrut să dau un semnal foarte clar că proiectele bune pe sănătate trebuie continuate chiar dacă au fost începute de un alt guvern, de un alt preşedinte al Consiliului Judeţean. Lucrurile importante trebuie continuate. Nu există politică sau diferenţe politice când vorbim de sănătate şi de educaţie.
Am venit la Târgovişte, nu întâmplător şi cu Ministrul Educaţiei, pentru că ştiam problemele cu şcolile de aici, şi, din nou, nu mă interesează să dau vina pe primar, că primarul e de vină, ci mă interesează să pot spune că acei copii pot să înveţe într-o şcoală în care au căldură.
Cred că orice investiţie, orice leu pe care îl cheltuim pentru sănătate şi pentru educaţie este un leu bine cheltuit. Vreau să spun că, într-adevăr, când a fost vorba de sprijin financiar, de corecţii care au fost acordate sau care trebuiau să fie suportate de către judeţul Dâmboviţa am sprijinit. Cred că judeţul Dâmboviţa are nevoie în continuare de sprijin. Aţi dat foarte mult României şi aţi primit destul de puţin înapoi de-a lungul timpului. Orice sprijin de acest gen este un sprijin pe care îl meritaţi. Mă bucur că aveţi un spital modern aici în Târgovişte. (…) Cred că este un lucru extraordinar de important că reuşim să facem aceste investiţii nu doar din banii noştri, ci şi din bani europeni, că ştim să-i folosim pentru spitale, şcoli, infrastructură. Sunt din nou bani bine folosiţi.
Vreau să le mulţumesc medicilor, tuturor celor care fac parte din personalul medical, pentru că spunea foarte bine domnul preşedinte Ţuţuianu, spitalul ăsta nu există decât dacă există nişte oameni care muncesc, care îi ajută pe cei care au nevoie, aşa cum nicio şcoală nu există fără profesori şi fără cei care trăiesc zi de zi acolo şi îi învaţă pe copii.
Eu sunt foarte bucuros când văd că se întâmplă lucruri bune în România, sunt foarte bucuros când văd că putem avea spitale mai bune, şcoli mai bune, drumuri mai bune, o viaţă mai bună. Îmi doresc ca de la 1 ianuarie, cu noul buget, tot ceea ce am muncit, pentru că românii au muncit mai mult şi mai bine în 2013, să dăm celor care au mai mare nevoie şi merită mai mult: către pensii, către medicii rezidenţi, către profesorii debutanţi, către cei care au nevoie în acest moment de recunoaşterea noastră şi de sprijin în perioade dificile.
Vă urez tuturor sănătate, sărbători fericite, vă urez un an mai bun, iar în final să spun că am vrut în mod special să fiu astăzi aici pentru că prietenul şi colegul meu domnul Ţuţuianu are, dincolo de bucuria acestui eveniment, un necaz personal şi cred că sunt momente în care trebuie să fim împreună, să fim solidari, să uităm toate lucrurile pentru care ne certăm prea des şi să putem trăi împreună respectându-ne şi făcând lucruri bune.
Tot astăzi a fost marcată inaugurarea unor obiective finanţate din bugetul Spitalului sau al Consiliului Judeţean Dâmboviţa:
Refuncționalizare Unitate de Primiri Urgențe (UPU)
– Valoare proiect: 545.000 lei (inclusiv TVA)
– Sursă de finanțare: bugetul Spitalului Județean
Reparații capitale și lucrări de amenajare la fosta Secție Dermatologie / actuală Diabet şi Boli de nutriţie
– Valoare proiect: 1.325.000 lei (inclusiv TVA)
– Sursă de finanțare: bugetul Consiliului Județean
Modernizare Secția Reumatologie
– Valoare proiect: 558.000 lei (inclusiv TVA)
– Sursă de finanțare: bugetul Consiliului Județean
Lucrări de execuție căi de acces și parcări la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște
– Valoare proiect: 856.000 lei (inclusiv TVA)
– Sursă de finanțare: bugetul Consiliului Județean Dâmbovița
Construire poartă și balustrade de protecție
– Valoare proiect: 206.739 lei (inclusiv TVA)
– Sursă de finanțare: bugetul Consiliului Județean