România, prin guvernanții ei, reușește să se mai claseze încă o dată pe un ultim loc în UE, de data asta în privința sprijinului acordat economiei în pandemie, așa cum arată analizele Comisiei Europene, ale FMI și Agenția de rating Moody’s, citate de purtătorul de cuvânt al PSD Dâmbovița, Costin Cozma. Potrivit social-democratului dâmbovițean, ultima „țeapă” la care s-au mai gândit Cîțu & Co. este obligarea firmelor să plătească impozit pe ajutorul primit în pandemia de COVID-19. Totodată, Costin Cozma a făcut un rezumat alarmant al situației financiare actuale, în care au fost aruncate România și românii de Guvernul de coaliție PNL – USR.
„Guvernul Țeparilor mai dă o țeapă. Obligă firmele să plătească impozite pe ajutorul primit în pandemie. România este pe ultimul loc în UE în privința sprijinului acordat economiei în pandemie. Este o realitate atestată nu doar de Comisia Europeană, FMI, ci și de agenții prestigioase de rating precum Moody’s. Acum Cîțu vrea să și ia înapoi din puținii bani acordați drept sprijin economie.
Este revoltător și de neacceptat, cu atât mai mult cu cât România, cu Cîțu ministru al Finanțelor, a ajuns la un deficit 10% din PIB și împrumuturi de 35 de miliarde de euro.
Spre deosebire de Guvernul Țeparilor, PSD a avut și are soluții! Alternativa sa pentru bugetul de stat, care va fi prezentată miercurea aceasta, asigură finanțare consistentă pentru programe și măsuri coerente și de anvergură, care sprijină mediul de afaceri și antreprenorii români.
În momentul de față, Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) făcut de guvernele de Dreapta ale lui Iohannis este maculatură, fapt care a dus la intervenția Comisiei Europene. România riscă să piardă cele 30,4 miliarde de euro alocate pentru PNRR. Guvernul Orban a trimis la Bruxelles un proiect de mântuială respins de Comisia Europeană. Guvernul Cîțu, sub coordonarea directă a lui Iohannis se chinuie de săptămâni de zile să facă o așa-zisă actualizare.
Prăpădul lăsat de Orban e atât de mare încât actualul ministru USR-ist al Investițiilor și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a anunțat public înființarea a nu mai puțin de 10 grupuri de lucru pentru refacerea PNRR.
Incapacitatea guvernelor Dreptei e atât de evidentă, încât reprezentanții Comisiei Europene au simțit nevoia să explice public cum ar trebui să arate structura PNRR astfel încât să și primească finanțare.
Pe de altă parte, PNL minte cu nerușinare. Teza potrivit căreia va crește capitalizarea companiilor ale căror active, guvernul vrea să le vândă pe bursă, în cel mai prost moment economic, în plină pandemie, este o teză falsă.
Scăderea severă suferită de acțiunile Fondului Proprietatea, unde sunt listate unele dintre cele mai importante companii românești, demonstrează minciuna cu care guvernanții vor să acopere vânzarea accelerată, pe nimic, a ultimelor companii strategice deținute de statul român”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD Dâmbovița, Costin Cozma.