Evaluare: Peste 10.000 de misiuni desfășurate de jandarmii dâmbovițeni în anul 2021

Evaluarea activității Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa (IJJ Dâmbovița) pentru anul 2021 s-a desfășurat astăzi, 20 ianuarie a.c., în Sala de ședințe “Slt. (p.m.) Negulici Valeriu” de la sediul unității, într-un cadru restrâns impus de contextul pandemic.

Colonel Matei Viorel, inspector şef al IJJ Dâmbovița a evidențiat sintetic reprezentantului din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române (prezent în sistem videoconferință), secretarului general al Instituției Prefectului, șefilor instituțiilor MAI din județ şi personalului propriu bilanţul activităţilor desfăşurate pe parcursul anului 2021, precum și principalele direcții de acțiune pentru anul 2022.

 

În anul 2021, activitatea IJJ Dâmbovița a urmărit eficientizarea sistemului de ordine și siguranță publică printr-o abordare proactivă, orientată către apărarea ordinii și liniștii publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății publice și private, precum și protecția instituțiilor fundamentaler ale statului.

Ordine şi siguranţă publică:

Eforturile structurilor de ordine publică s-au concentrat în scopul gestionării eficiente a misiunilor de asigurare și restabilire a ordinii publice având ca prioritate strategică creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor, participarea la menținerea climatului de siguranță publică şi prevenirea faptelor antisociale în conformitate cu prevederile planurilor proprii şi ale celorlalte acte normative în vigoare, asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică în zona de responsabilitate din Munții Bucegi.

În perioada supusă atenței au fost executate un număr de 10.906 misiuni pe linie de ordine şi siguranţă publică, astfel:

–   275 misiuni pe linie de asigurare şi restabilire a ordinii publice;

–   10.631 misiuni de menţinere a ordinii publice.

Pe timpul pandemiei, în contextul instituirii la nivel național a stării de alertă, jandarmii au executat:

  • 236 misiuni de supraveghere și ordine publică în zona unui centru de carantină;
  • 117 misiuni de însoțire și asigurare a protecției transporturilor de vaccin împotriva Covid-19;
  • misiuni de ordine publică pe timpul aplicării măsurilor de carantină a unor localități din județul nostru, pentru verificarea modului de respectare a măsurilor epidemiologice de către populație, controlul și supravegherea circulației persoanelor și adoptarea măsurilor legale destinate limitării riscului de transmitere a virusului SARS-CoV-2.

În ceea ce privește cooperarea interinstituțională, aceasta s-a desfășurat în baza planurilor și protocoalelor de cooperare/ colaborare în vederea asigurării unui climat de siguranță civică, fiind executate 554 de acțiuni în cooperare cu alte instituții, astfel:

  • 287 de acțiuni cu Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița;
  • 19 acțiuni cu executorii judecătorești;
  • 193 de acțiuni cu Direcția Silvică Dâmbovița;
  • 25 de acțiuni în cooperare cu alte instituții (ITM Dâmbovița, SC Electrica și Garda de Mediu).

Rezultatele obţinute de structurile de ordine publică pe timpul desfăşurării misiunilor specifice, independent sau în comun cu alte instituţii, s-au materializat astfel:

  • 147 fapte de natură penală constatate (independent și în cooperare cu alte instituții);
  • 810 mandate de aducere puse în executare;
  • 357 de sancţiuni contravenţionale aplicate, dintre care 1.423 de avertismente scrise şi 934 de amenzi, în valoare totală de 573.200 lei.

Majoritatea sancțiunilor aplicate au vizat nerespectarea prevederilor Legii 61/1991 republicată și Legii 55/2020.

Efectivele din cadrul posturilor de jandarmi montane Peştera și Zănoaga au acţionat pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice şi a unui climat de ordine şi siguranţă publică în staţiunile turistice desfăşurând activităţi de informare, îndrumare şi prevenire a producerii accidentelor pe traseele montane. La nivelul structurilor montane ale IJJ Dâmbovița au fost desfăşurate 34 de acţiuni de salvare/ evacuare și s-a acordat sprijin unui număr de 79 turiști.

Pază şi protecţie instituţională:

La această dată, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa, asigură protecţia instituţională, supravegherea şi ordinea publică la un număr de 26 de instituţii publice.

În anul 2021 la nivelul IJJ Dâmboviţa au fost executate şi monitorizate 916 misiuni de pază/protecție transporturi : de valori (135), cu caracter special (229) şi trasporturi de corespondenţă clasificată (552), fără a înregistra evenimente deosebite.

Rezultatele obţinute de structurile de pază pe timpul desfăşurării misiunilor specifice, s-au materializat în 13 sancţiuni contravenţionale aplicate, dintre care 4 avertismente scrise şi 9 amenzi în valoare totală de 3.600 lei.

Misiunea de pază, supraveghere şi intervenţie la conductele magistrale de transport produse petroliere s-a realizat eficient, oferind protecţia şi supravegherea zonelor de dispunere a acestora şi a contribuit la creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului în localităţile a căror zonă administrativă este tranzitată de astfel de conducte, prezenţa jandarmilor în teren fiind apreciată pozitiv de către localnici. Misiunea a fost organizată şi executată în condiţii optime, nefiind înregistrate aspecte negative.

Pe timpul executării misiunii de supraveghere şi ordine publică la conducte de transport produse petroliere, au fost constatate 2 infracțiuni și aplicate 141 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 32.500 lei.

***

Prin prisma rezultatelor obţinute, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa a avut un aport important la creşterea nivelului de siguranţă al cetăţenilor judeţului, contribuind totodată la limitarea și înlăturarea efectelor unor situații de urgență, precum și prevenirea răspândirii pandemiei prin participarea cu efective și tehnica din dotare, în zona de responsabilitate, concomitent cu executarea misiunilor permanente. În vederea atingerii obiectivelor generale şi specifice asumate de conducerea unităţii, precum şi pentru creşterea performanţelor, în anul 2022 vor fi avute în vedere principalele direcții de acțiune stabilite.

Informare, Relații Publice şi cu Publicul

leave a reply