Deputatul Radu Popa, despre eficiența plafonării prețurilor la energie, gaze și alimente de bază: „În lipsa măsurilor PSD, fiecare familie ar fi plătit în plus 1118 lei în fiecare lună, respectiv 13.400 lei pe an.”

Liderii PSD susțin că milioane de familii ar fi plătit peste 1.100 de lei în fiecare lună dacă nu ar fi fost plafonate prețurile la energie, gaze și alimente de bază.

Studiile arată că aceste măsuri esențiale impuse de PSD la guvernare au reprezentat un sprijin vital pentru gospodăriile românilor în ultimii doi ani.

Datele arată că prin plafonarea prețurilor la energie, gaze și alimente, costurile cu bunurile și serviciile necesare unui trai decent, pentru o familie cu doi copii au scăzut cu 11 procente.

În cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul Partidului Social Democrat Dâmbovița, deputatul Radu Popa a declarat că „în lipsa măsurilor PSD, fiecare familie ar fi plătit în plus 1118 lei în fiecare lună, respectiv 13.400 lei pe an.”

„Am văzut tot felul de comentarii despre efectul plafonării prețurilor la alimente și energie pe care PSD le-a susținut… Useriștii sunt sceptici, normal, că altă idee nu au, au fost și voci din zona AUR-ului care le-au criticat și cred este important să înțelegem că studiile economice independente confirmă eficiența măsurilor promovate de Guvernul PSD împotriva speculei la energie și la alimente. Deși consumul este simțitor mai mic, coșul de consum este simțitor mai mare față de 2020 și dacă Guvernul PSD nu ar fi intervenit cred suntem toți conștienți că facturile la gaze naturale ar fi fost duble și la energie, după părerea mea, ar fi fost triple față de cele actuale, dacă nu am fi plafonat prețurile la energie. Iar dacă nu am fi plafonat adaosul comercial la alimente ar fi costat fiecare familie, în medie, cu cel puțin 150 lei în plus în fiecare lună. În total, dacă facem o aritmetică simplă, în lipsa măsurilor PSD, fiecare familie ar fi plătit în plus 1118 lei în fiecare lună, respectiv 13.400 lei pe an. Aceste valori medii ar putea fi însă mai mari la familiile cu venituri mici, unde alimentele de bază și energia au o pondere semnificativ mai mare în coșul de consum. Trebuie să știți că o familie cu 2 copii are un beneficiu de cel puțin 150 lei pe lună ca urmare a măsurii PSD de limitare a adaosului comercial la alimente. Acest beneficiu poate fi însă și mai mare în funcție de componența și cantitățile de alimente cu adaos limitat incluse în consumul lunar al fiecărei familii. Sunt acestea toate dovezi că politicile sociale susținute de Guvernul PSD, cu sprijinul fondurilor europene, se întorc direct în buzunarul românilor”, a declarat deputatul PSD Radu Popa.

leave a reply