Deputatul PSD de Dâmbovița, Radu Popa, despre protestele minerilor: „Greva de la Lupeni este cea mică dintre probleme sistemului energetic”

Ana Maria Popescu 21/02/2021 0
Deputatul PSD de Dâmbovița, Radu Popa, despre protestele minerilor: „Greva de la Lupeni este cea mică dintre probleme sistemului energetic”

De câteva zile, zeci de mineri din Valea Jiului, din zonele Lupeni și Livezeni, s-au blocat în subteran, în semn de protest pentru neplata salariilor la timp. Între timp, o parte dintre ei a renunțat la proteste, însă la Lupeni încă sunt protestatari în subteran, chiar dacă administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Cristian Roșu, a anunțat vineri, după o serie de întâlniri avute la București cu premierul Florin Cîţu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, și cu secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Lucian Heiuș, că minerii își vor primi salariile integral săptămâna viitoare, mai devreme de termenul anunțat pentru 26 februarie.

Cu toate acestea, problemele din minerit și industria energetică din România sunt multe și grave.

Deputatul PSD de Dâmbovița, Radu Popa, a ținut să explice situația din sistem, după trei ani în care a cunoscut îndeaproape problemele cu care se confruntă acesta.

„Mă încăpățânez să spun că România nu se poate salva altfel decât prin efortul conjugat al unor minți luminate și printr-un nesperat dar de la Dumnezeu…

În cazul minerilor, problema e mult mai gravă decât pare – probabil că minerii din Lupeni își vor primi bani și vor opri greva – dar adevărata problemă e foarte serioasă și acută.

Ca unul care, în ultimii 3 ani, am cunoscut îndeaproape problemele industriei energetice, vă pot spune că greva de la Lupeni este cea mică dintre probleme sistemului energetic.

Mă îngrijorează situația de la CE Oltenia, atât în contextul condiționărilor pe Green Deal, cât și după ultima scrisoare a CE referitoare la situația de acolo. Ca să vă dau doar un hint, vă spun că retehnologizarea cerută de UE și asumată de România înseamnă, printre altele, înlocuirea unor cuptoare imense în care se arde cărbunele, iar achiziția acestor cuptoare este incertă pentru că singura companie producătoare din spațiul UE – NATO – General Electric – are producția blocată pe următorii 3-4 ani. Dar chiar și dacă le-am putea achiziționa, costurile și timpul de implementare depășesc cu mult calendarul asumat. Ca să înțelegeți și mai bine, singurul grup de producție construit în România după 90 este centrala OMV de la Brazi, cu o capacitate de 800 Mgw, iar perioada pentru punere în funcțiune a fost nevoie de 6 ani.

CEO ar trebui să facă din bani publici, în condițiile legii achizițiilor, două grupuri, unul de 800 și altul de 400 Mgw. Când credeți că va avea loc punerea lor în funcțiune?

În aceste condiții, alinierea României la directiva UE și la Green Deal este o iluzie.

Problema României o reprezintă, însă, vectorii semnificativi de suport pe care să-i operaționalizeze la Bruxelles și aici trebuie să amintesc eforturile prietenului meu Sorin Boza, fostul director general al CE Oltenia, pentru ca strigătul minerilor români să fie auzit la Bruxelles. Din păcate, ministrul de la acea vreme – A. Anton – era total depășit și de temă și de vremuri, iar azi plătim această indolență”, a declarat deputatul PSD Radu Popa.

Leave A Response »