Deputatul PSD Claudia Gilia anunță modificările importante votate la Legea cadastrului. Mai mulți bani pentru program și mai puțină birocrație

Ana Maria Popescu 18/04/2019 0
Deputatul PSD Claudia Gilia anunță modificările importante votate la Legea cadastrului. Mai mulți bani pentru program și mai puțină birocrație

Mai puțină birocrație și mai multă grijă pentru monumentele istorice din țară!

Parlamentul a făcut un pas foarte important pentru modificarea în bine a legislației privind cadastrul.

Deputatul social-democrat de Dâmbovița, Claudia Gilia, a anunțat că în Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților a fost dezbătută și susținută o inițiativă legislativă- Legea privind modificarea și completarea Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr.7/1996.

„Marți am dat votul pentru oferirea de facilități pentru case, terenuri și monumente istorice în momentul intabulării; pentru eficientizarea înregistrării imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară; pentru consolidarea capacității de management pe proiect a Agenției Naționale”, a declarat parlamentarul dâmbovițean.

Concret, prin această inițiativă, se vor oferi mai mulți bani pentru cadastrul general, protejarea monumentelor istorice sau acces la finanțare pentru înregistrarea terenurilor din domeniul public al statului.

Conform noilor prevederi votate, intabularea imobilelor în Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF) se va putea face mult mai ușor și mai rapid decât până în prezent.

„Am decis majorarea sumei cu care se vor cofinanța lucrările de înregistrare sistematică contractate de primării. Se va putea accelera cadastrarea în orașe prin motivarea firmelor de a se prezenta la licitații prin creșterea sumei maxime de la 60 de lei/carte funciară, până la 132 de lei pentru imobil, în funcție de obiectiv. Astfel, autoritățile publice locale nu vor mai fi refuzate de firmele care tot invocau prețul prea mic în comparație cu gradul de dificultate a terenului care trebuia măsurat. În plus, o măsură pentru care am susținut cu toată convingerea acest proiecte este faptul că se vor putea salva mai multe monumente istorice. Astfel, Ministerul Culturii va putea face, din oficiu, notarea în cartea funciară în cazul imobilelor de patrimoniu. În acest fel, pe piața imobiliară se va afla cu ușurință despre vânzarea monumentelor istorice și vor fi evitate situațiile în care un cumpărător putea afla abia după tranzacție că imobilul achiziționat nu poate fi modificat întrucât acesta este protejat de lege”, a explicat deputatul PSD, Claudia Gilia.

Conform noilor prevederi legale, administratorii domeniului public al statului vor putea primi finanțare de la ANCPI pentru cadastrarea terenurilor din domeniul public sau privat al statului pe toată perioada derulării Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF). Se va accelera astfel înregistrarea proprietăților și vor fi sprijinite autoritățile centrale și locale pentru realizarea cadastrului.

„Trebuie să mai spun că, prin această modificare a legii, se va fi grăbi înregistrarea sistematică a imobilelor, deoarece a fost eliminată una dintre etape: emiterea ordinelor de începere a lucrărilor de înregistrare sistematică ce trebuia publicate în Monitorul Oficial. Informarea cetățenilor despre începerea lucrărilor se va face prin publicarea anunțurilor pe pagina ANCPI și la sediul primăriilor”, a mai arătat Claudia Gilia.

 

Leave A Response »