Declarație politică Leonardo Badea, sen. PSD Dâmbovița

Vremea curge, vremurile sunt aceleași, obișnuiește un vechi amic să-mi spună ori de câte ori ne întâlnim. Cu oareșce resemnare, mi se adresează de fiecare dată ca unuia responsabil pentru neajunsul ăsta. Ca unuia care, dintr-o poziție – din punctul lui de vedere-privilegiată, am privit și/sau privesc cu seninătate cum (ni) se întâmplă toate. Si totusi eu sper ca am invatat din istorie si vom schimba ceva in comportament, atitudine, asumare.

Introducerea , la prima vedere, pare sa  nu să aibă legătură cu declarația mea politică de astăzi. Dar nu este asa.

Am fost dintru început un suporter înfocat al proiectului numit astăzi UNIUNEA SOCIAL LIBERALĂ. Pentru cine și-a fabricat ulterior afinități „originare”, chestiunea poate părea lipsită de importanță. În definitiv, succesul are mulți părinți și copii și frați și verișori. Doar eșecul e orfan. Revenind, atunci când a fost gândită construcția USL, vocile erau așezate diferit pe portativ. Imense și de netrecut păreau barierele închegării unei compoziții care să exprime, să cultive și să promoveze valori autentice comune izvorâte din propriile valori care marcaseră destinele politice de până atunci ale: Partidului Social Democrat, Partidului Național Liberal și Partidului Conservator. Un fel de unitate în diversitate, nu?

Dar am reușit. Cu chibzuință, cu înțelepciune, analizând toate unghiurile, mai mult sau mai puțin ascuțite. Dar mai ales, cu mult CURAJ, cu DECIZIE, cu ASUMARE! Asta au făcut atunci Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin. Și, laolaltă cu ei, și eu, și dumneavoastră, și fiecare coleg al nostru, membru ori simpatizant.

Am reușit pentru că am înțeles atunci că un proiect politic de o asemenea dimensiune trebuie să rupă bariere, prejudecăți, ipocrizii. Am reușit pentru că am înțeles să câștigăm împreună în loc să pierdem separat. Am reușit înțelepțindu-ne unii pe alții. Am reușit pentru că am înțeles că misiunea unor oameni politici trebuie legată de obiective ceva mai prețioase decât înfrângerea adversarului.

Da, USL nu a fost creată DOAR să elimine pe X sau Y de la pârghiile decizionale. Rațiunea a fost aceea a unor obiective concrete ASUMATE cu tărie de oameni CURAJOȘI. Putem să discutăm despre asta în Parlamentul României? Eu despre asta vreau astăzi să vorbesc. Vreau să vorbesc despre faptul că cel mai mare proiect politic de după Revoluție respectă încrederea a peste 70% din români. Vreau să vorbesc de faptul că USL, prin Guvernul Victor Ponta, atinge, pas cu pas, bornele pe care și le-a fixat. Vreau să vorbesc despre reîntregirea salariilor sau eliminarea abuzului reținerii CASS. Vreau să vorbesc despre deblocarea posturilor din Sănătate sau creșterea salariului minim. Vreau să vorbesc de triplarea absorbției fondurilor europene sau reducerea TVA la pâine. Vreau, de ce nu, să vorbesc despre un proiect major care va permite modernizarea României. Și pot continua, fără ca toată această înșiruire să pară desprinsă din manuale de demagogie învechită. Numai că toate astea, dragi colegi, s-au întâmplat pentru că a existat ASUMARE, iar asumarea se face prin guvernare, iar guvernarea înseamnă DECIZIE. Asta a făcut Victor Ponta, asta face Victor Ponta! Dacă vom înțelege să continuăm acest itinerariu, cu aceeași rețetă, depinde de fiecare dintre noi: social-democrați, liberali, conservatori. Dacă ne vom eschiva, pitindu-ne după ziduri de explicații, iarăși stă în puterea noastră. În definitiv, și asta presupune o decizie ASUMATA.

Vă mulţumesc       

                                                                                                                            Senator PSD,

   LEONARDO BADEA

leave a reply