Consiliul Județean Dâmbovița, prin Biblioteca Județeană „I.H. Rădulescu”, a marcat Ziua Națională a Lecturii printr-un eveniment special pe care copiii din municipiul Târgoviște și nu numai îl așteptau de multă vreme!
Astăzi, 15 februarie 2022, când este sărbătorită Ziua Națională a Lecturii, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a inaugurat, alături de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, sediul Filialei pentru Copii a Bibliotecii Județene, un spațiu modern, primitor, unde copiii au posibilitatea să-și dezvolte creativitatea, să descopere personaje misterioase, eroi și, prin lectură, să pătrundă în lumea lor fantastică, plină de aventură și magie.
„Magie” a făcut și Consiliul Județean construind această bibliotecă într-un fost punct termic din Cartierul Matei Basarab al municipiului Târgoviște, în vecinătatea Bazinului Sportiv de Înot, un spațiu degradat care a fost readus „la viață” și redat comunității. Iar numărul mare de copii care au venit, în timpul lor liber, să participe la inaugurarea noului spațiu de lectură și să se bucure de activitățile pregătite special pentru ei, arată că era mare nevoie de o asemenea investiție în municipiul reședință de județ.
Biblioteca „Ioan Alexandru Brătescu-Voinești” a fost realizată cu fonduri de la Consiliul Județean Dâmbovița, în cadrul proiectului „Reabilitare şi înfiinţare filială bibliotecă şi spaţiu de depozitare fond documentar”. Valoarea totală a investiției este de 2.094.142,10 lei (fără TVA).
Suprafața terenului pe care se află obiectivul de investiții este de 422 mp, regimul de înălțime fiind P +1E.
Imobilul, aflat în proprietatea Consiliului Județean Dâmbovița, este organizat în două corpuri de clădire. Corpul 1 are o suprafaţă construită de 237 mp și cuprinde, la parter, zona de primire, respectiv secretariatul și garderoba, biblioteca, ludoteca, grupurile sanitare, grupul sanitar pentru persoane cu dizabilități, oficiul personal și centrala termică, iar, la etaj, o zonă deschisă, ce găzduiește rafturile pentru depozitarea cărților şi sala de lectură. Cel de-al doilea corp al imobilului, cu o suprafaţă construită de 28 mp, servește ca spaţiu de depozitare a cărților, ce este accesibil din exterior.
În cadrul proiectului de reabilitare a clădirii au fost realizate lucrări de demolare, de rezistență (lucrări de infrastructură și suprastructură), arhitectură, instalații sanitare și termice, inclusiv instalație de detectare, semnalizare și avertizare a incendiilor, utilități (rețele de apă, canalizare, energie electrică, gaze naturale).
La evenimentul dedicat Zilei Naționale a Lecturii, au fost prezenți: vicepreședinții CJD, Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, administratorul public al județului, Cristian Avanu, secretarul general al județului, Dănuț Nicolae Popa Stănescu, prefectul județului, Claudia Gilia, subprefectul Ioan Corneliu Sălișteanu, managerul Bibliotecii Județene I. H. Rădulescu, Agnes Erich, parlamentarii Carmen Holban, Titus Corlățean și Marian Țachianu, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, consilieri județeni și locali, oameni de cultură, copii, părinți și bunici.
Acesta este primul an în care Ziua Națională a Lecturii este sărbătorită în România. Acest proiect vine să încurajeze lectura atât în școli, cât și în celelalte medii sociale.
La evenimentul dedicat copiilor îndrăgostiți de lectură, s-a aflat și actorul Ștefan Ștefănescu, care i-a introdus copii în atmosfera mirifică a cărților prin intermediul păpușilor. În completarea programului, elevii școlii Radu cel Mare din Târgoviște, asistați de bibliotecari, cadre didactice și părinți, au susținut lecturi publice. La final, copiii au primit din partea bibliotecii, în dar, câte o carte.
Pentru a veni în întâmpinarea cerințelor unităților de învățământ preuniversitar, bibliotecarii Bibliotecii Județene „I. H. Rădulescu” se vor deplasa la sediul acestora pentru a promova lectura și serviciile oferite de această instituție de cultură.
Corneliu Ștefan, președintele CJD: „Realizarea acestui centru de lectură pentru copii este un proiect menit să îi ajute pe tineri să crească, să îndrăznească să viseze și să se dezvolte prin intermediul lecturii. Astfel de experiențe le oferă tinerilor noi perspective asupra vieții și îi pot ajuta să își transforme visurile în realitate. Viitorul copiilor noștri și al nostru, ca popor, îl reprezintă cultura, iar una dintre părțile de bază ale acesteia este reprezentată de cărți.
Echipa Consiliului Județean Dâmbovița a conștientizat nevoia de a face o reparație morală pentru copii din Târgoviște… Când alții au desființat o bibliotecă pentru copii, noi, astăzi, am înființat una. Vrem să promovăm cultura, vrem să promovăm bibliotecile din județul Dâmbovița.
Le mulțumesc celor care lucrează în bibliotecă, sunt acei oameni care ajută la educarea copiilor noștri și la îmbogățirea bagajului lor de cunoștințe. Urez Bibliotecii „Ioan Alexandru Brătescu-Voinești” mulți ani în slujba micilor cititori dâmbovițeni, multe evenimente reușite, care să aibă ca scop atragerea cât mai multor cititori și dezvoltarea gustului pentru lectură!”
Lucian Romașcanu, ministru al Culturii: „Plăcerea este de partea mea, în primul rând să mă vad cu copiii. Transformarea acestui spațiu care cândva a fost un punct termic este un succes, un beneficiu pentru toată lumea și pentru asta vă felicit. Este un lucru foarte important să facem tot ceea ce ține de noi să aducem copiii spre lectură pentru că trăim într-o lume în care suntem invadați de tot felul de distracții, telefoane, tablete, televizor, și din această cauză nu trebuie să renunțăm la lectură pentru că aceasta este singura cale spre noi, spre sufletul nostru, spre alte dimensiuni de vis, iar una dintre menirile principale ale dascălilor, ale bibliotecarilor este să facă liber drumul copiilor și a oamenilor către lectură. Este foarte important să avem cărți în bibliotecă, este foarte important ca o acțiune în acești ani de secol 21 să mergem către oameni, să mergem către comunități. Va trebui, cred eu, să faceți foarte multe pentru a redeschide pofta de lectură, să faceți acțiuni în școli, să aduceți copii aici la acțiuni, să-i ispitiți, cum s-ar spune. ”
Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște: „Pentru mine, impactul este izbitor față de ceea ce exista aici. Vreau să îl felicite pe președintele CJD, Corneliu Ștefan, pentru ceea ce s-a realizat aici. Este o bibliotecă pentru copii cu adevărat extraordinară. Dincolo de importanța edificiului în sine, cred că foarte important este și mesajul care se transmite prin această bibliotecă. Da, copiii trebuie să fie încurajați să citească, de multe ori e o luptă aproape inegală cu telefoanele, cu tablete și așa mai departe, însă cartea trebuie să reprezinte principalul mijloc de informare pentru că o persoană care a citit este o persoană educată, care știe să comunice, care știe să pună niște idei cap la cap, este o persoană care se poate descurca într-o societate cu adevărat civilizată.”
Agnes Erich, managerul Bibliotecii Județene: „Pentru noi, pentru Biblioteca Județeană, această zi ne aduce un dar, această zi are acum o altă semnificație deosebită pentru noi. Ni s-a oferit această clădire pe care să o transformăm, să o reabilităm și să ajungă ceea ce este acum, o bibliotecă pentru copii. Mulțumesc domnului Corneliu Ștefan pentru tot ajutorul și sprijinul acordat, dar și domnului primar Cristian Stan pentru că ne-a oferit acest amplasament”
Titus Corlățean, senator PSD de Dâmbovița: „Vă recomand, pe lângă multe alte lucruri interesante pe care e bine să le citiți, și acum aveți posibilitatea aceasta de a naviga online, dar atenție, există și pericole pe internet, cartea, foaia de hârtie rămâne un lucru foarte bun, să țineți cartea în mână, să întoarceți pagina, să recitiți este un lucru extraordinar. Vă recomand «Cireșarii», să vedeți ce înseamnă lumea văzută prin ochii voștri, la vârsta voastră, ce înseamnă aventurile pe care le trăiesc tinerii, ce înseamnă prietenia între copii la momente importante în viață. Felicitări tuturor pentru acest proiect. Trebuie să-i încurajăm pe cei mici să citească, să crească frumos, să se dezvolte așa cum ei înșiși au nevoie și așa cum societatea așteaptă și are, la rândul său, nevoie”
Claudia Gilia, prefectul județului Dâmbovița: „Am spus întotdeauna că investiția în educație înseamnă investiția în viitorul unei națiuni. Felicit autoritățile pentru demersul, pentru eforturile pe care le-au făcut pentru a pune la dispoziția copiilor o locație mai mult decât specială. Lectura este indispensabilă pentru crearea personalității oricărui tânăr din România, de aceea îndemnul meu către toți, mai ales către voi, cei mai mici, este să citiți, să citiți în permanență pentru că lectura vă dă posibilitatea să trăiți în lumi fantastice, să fiți orice erou de poveste vă doriți, vă dezvoltă personalitatea, vă dezvoltă simțul de a percepe lumea de o anumită manieră. ”