De Izvorul Tămăduirii, tradiție reluată la Nucet. După 2 ani de restricții, din nou bucurie duhovnicească de slujba Aghiasmei mici, hramul Mănăstirii Nucet și Ziua comunei. Surprize culturale pentru nuceteni. VIDEO

După doi ani în care pandemia a „răpit” bucuria locuitorilor de a se sărbătorii hramul Mănăstirii Nucet, a merge în pelerinaj la „Fântâna de leac”, dar și de a celebra ziua comunei, autoritățile locale fiind nevoite să suspende toate aceste evenimente extrem de importante pentru comunitatea locală și nu numai, astăzi, la Nucet, a fost reluată tradiția, iar oamenii au profitat la maximum de toate momentele speciale pregătite minuțios de reprezentanții Primăriei, Consiliului Județean Dâmbovița, Arhiepiscopiei Târgoviștei și ai Mănăstirii Nucet.

Așadar, numeroși credincioși, alături de oficialități locale, județene, reprezentantul Guvernului în teritoriu, parlamentari, primari ai localităților județului, s-au adunat astăzi, 29 aprilie 2022, la Mănăstirea Nucet cu prilejul sărbătorii creștine Izvorul Tămăduirii. Prăznuită de Biserica Ortodoxă în prima vineri după Paşte, Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare închinată Maicii Domnului, numele acesteia amintind de o serie de minuni săvârşite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului. Toți cei prezenți au luat parte la liturghie, moment liturgic în căruia a fost evocată importanța sărbătorii Izvorul Tămăduirii în viața spirituală a creștinilor.

După încheierea Sfintei Liturghii, cei prezenți au pornit în procesiune spre binecunoscutul loc de pelerinaj „Fântâna de leac”, ce se află în apropierea Mănăstirii Nucet, loc în care a fost oficiată tradiționala slujbă a Aghiasmei celei mici, la finalul căreia cei prezenți au primit apă sfințită.

Mănăstirea Nucet este una din cele mai importante vetre monahale muntene, ctitorie a boierului Gherghina Pârcălab și a soției sale Neaga, în secolul al XIV-lea. Mii de pelerini ajung anual la Mănăstirea Nucet, atât cu prilejul marilor sărbători creștine, cât și în restul anului, pentru a lua apa binefăcătoare.

De marea sărbătoare creștin-ortodoxă, Izvorul Tămăduirii, comuna Nucet a celebrat o nouă ediție a zilei localității, eveniment care a readus bucuria și buna dispoziție în localitate și care a fost foarte așteptat de locuitori după doi ani de pauză generată de restricțiile impuse de pandemia de COVID-19.

Anul acesta, cei care au participat la sărbătoarea de la Nucet au avut parte de o surpriză culturală de proporții, pregătită în amănunt de Primăria Nucet și primarul Luisa Bărboiu, în parteneriat cu Consiliul Județean Dâmbovița, prin Centrul Județean de Cultură.

Nume mari ale folclorului românesc au urcat pe scena amenajată în vecinătatea școlii din localitate și au creat o atmosferă de neuitat pentru nuceteni și nu numai. Au susținut recitaluri extarordinare Floarea Calotă,  Ionuț Dolănescu, Gabriel Dumitru, precum și soliștii Orchestrei Populare „Chindia” – Simona Dinescu, Florentina Mîinea Ileana Pavelescu, Loredana Dobrescu și Yuriy Tsiple, acompaniați de Orchestra Populară „Chindia”.  Aplaudate la scenă deschisă au fost și  momente artistice ale ansamblurilor: „Ilios”, „Horo”, „Cununa Brăneștiului” și „Cununa Nucetului”- mândria localității.

*„La Mulți Ani tuturor locuitorilor comunei #Nucet! Astăzi, la Mănăstirea Nucet, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfinția Sa Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, alături de un sobor de preoți. De asemenea, cu ocazia sărbătorii Izvorului Tămăduirii s-a organizat, ca în fiecare an, procesiunea de la Fântâna de leac, loc unde a fost săvârșită slujba Aghiasmei, iar credincioșii prezenți au primit apă sfințită.

Încă o dată, de Ziua Comunei Nucet, La Mulți Ani tuturor locuitorilor, multă sănătate, liniște în case și spor în tot ceea ce și-au propus” (Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița)

* „Izvorul Tămăduirii” ne aduce mai aproape, la Nucet, și anul acesta!

După doi ani de restricții și evenimente organizate fără public, anul acesta locuitorii din Nucet au putut invita iar oaspeți la hramul mânăstirii, la cel mai important eveniment din comună – pelerinajul la Fântâna de Leac și la un spectacol extraordinar cu artiști îndrăgiți.

Ziua comunei Nucet este un prilej de bucurie pentru fiecare locuitor al județului. În această zi, din toate colțurile țării, au venit oameni pentru a lua Aghiasma Mică – leac pentru ochi și alte boli, dar și apa care alungă spiritele rele din gospodării.

Am fost alături de oameni minunați într-un loc minunat. Am constatat cu bucurie că oamenii locului țin la tradiție, la moștenirea primită de la străbuni și vor să ducă acest patrimoniu cultural și religios mai departe.

Sunt oameni uniți și blajini. Oameni care sar în ajutor oricui, oameni credincioși și care ne inspiră pe fiecare dintre noi să fim mai buni.

Mulțumirile mele se îndreaptă către toți cei care s-au implicat în organizarea acestui eveniment.

Felicitări! La Mulți Ani, Nucet!” (Claudia Gilia, prefectul județului Dâmbovița)

* „Zi cu dublă însemnătate pentru locuitorii din Nucet: ziua comunei și Sfânta Liturghie oficiată de către Înaltpreasfinția Sa Arhiepiscop și Mitropolit Nifon la Mănăstirea Nucet.

Cu deosebită plăcere, alături de locuitorii din Nucet, am participat și la procesiunea de la “Fântâna de leac”, dar și la manifestările organizate de doamna primar Luisa Bărboiu cu ocazia zilei comunei.

Le doresc să fie sănătoși pentru a se putea bucura, împreună cu doamna primar, de toate lucrurile frumoase realizate în comuna lor.

La Mulți Ani!” (Carmen Holban, deputat PSD de Dâmbovița)

leave a reply