De astăzi, la Târgoviște, ediția 53 a Festivalului „Crizantema de Aur”. Cum se va desfășura concursul în condițiile pandemiei de COVID-19

Ana Maria Popescu 23/10/2020 0
De astăzi, la Târgoviște, ediția 53 a Festivalului „Crizantema de Aur”. Cum se va desfășura concursul în condițiile pandemiei de COVID-19

Cea de-a 53-a ediție a celui mai longeviv festival de romanțe din România debutează astăzi, 23 octombrie, în Cetatea Romanței- Târgoviște! Festivalul Național de Creație și Interpretare a Romanței „Crizantema de Aur” nu a fost învins de pandemie și va reînflori astăzi de la orele 18:00, de această dată la postul de televiziune Etno TV și nu într-o sală de spectacole, în excepționala ambianță scenografică a Teatrului „Tony Bulandra”.

Chiar dacă anul acesta este unul special, cu restricții impuse de pandemia de coronavirus, promotorii evenimentului- Alina Mavrodin Vasiliu și Teodor Vasiliu, și organizatorii- Primăria și Consiliul Local Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra, au decis să continue tradiția romanței de la Târgoviște și să organizeze Festivalul „Crizantema de Aur” într-un format cu totul diferit, dar care cu siguranță va fi apreciat și va bucura sufletele melomanilor târgovișteni, dâmbovițeni, precum și a celor din întreaga țară.

„Crizantema de aur” își aprinde luminile scenei, în acordurile orchestrelor „Dor românesc” (dirijor Ștefan Cigu) și „Romanța” (dirijată de maestrul Lucian Vlădescu). Ambianța scenografică și decorurile care vor „îmbrăca” Teatrul „Tony Bulandra” din aparțin scenografului Bogdan Dobre și regizorului Mihai Constantin Ranin – managerul teatrului târgoviștean.

Și anul acesta la masa de deliberări a juriilor au fost invitate binecunoscute personalităţi ale vieţii muzicale şi literare.

  • Juriul Concursului de Creaţie: Jolt Kerestely, compozitor, Preşedinte; membri: Adrian Romcescu, Mircea Drăgan, Viorel Gavrilă – compozitori, George Coandă – scriitor.
  • Juriul Concursului de Interpretare: Sabin Păutza, prof.univ.dr., compozitor şi dirijor – Preşedintele Juriului; Daniela Vlădescu (Constanţa) – managerul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa; Antoniu Zamfir (Craiova) – managerul Operei Române Craiova; Matilda Pascal Cojocăriţa (Bistriţa) – interpret de romanţe, directorul ansamblului “Dor românesc” al Centrului Judeţean de Cultură Bistriţa; Valentin Marin (Bucureşti) – etnomuzicolog; manager Radio România Antena Satelor; Adriana Irimieş (Cluj) – interpret folclor şi romanţe, manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Cluj; Alexandru Pugna, Bucureşti – interpret de folclor şi romanţe; Alina Mavrodin Vasiliu, Târgovişte – interpretă de romanţe, director artistic al Festivalului „Crizantema de aur”, director al Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte.

Astăzi, de la orele 18:00, pe Etno TV, Festivalul „Crizantema de Aur” debutează cu concursul de creație, cu compoziții noi care vor face să vibreze sufletele iubitorilor de romanță.

În această seară va avea loc și recital extraordinar al Alinei Mavrodin Vasiliu, dedicate împlinirii a 100 de ani de la nașterea compozitorului Henry Mălineanu, dar și împlinirii a 170 de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu.

Prezentatorii ediției 53 a Festivalului „Crizantema de Aur” sunt Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu.

Leave A Response »