Dâmbovița, la cea mai bună repartizare de vaccin antigripal din ultimii 3 ani

Ana Maria Popescu 12/12/2019 0
Dâmbovița, la cea mai bună repartizare de vaccin antigripal din ultimii 3 ani

În plin sezon de gripa, Dâmbovița are o repartiție foarte bună de vaccin antigripal, județul situându-se în primele locuri pe țară la numărul de doze primite.  Județul Dâmbovița a primit în acest an, în etape, 55.260 de doze de vaccin, care au fost deja distribuite medicilor de familie și au ajuns la categoriile de beneficiari.

„Avem o repartiție de vaccin antigripal foarte bună la nivelul județului nostru, cel puțin în ultimii trei ani de când răspund de Programul Național de Vaccinare ne aflăm pe primele trei locuri, după Constanța, Iași și, eventual București… Pe fiecare an, în luna august, se face o solicitare de vaccin antigripal conform metodologiilor de supraveghere a gripei în vigoare și se catagrafiază pe 5 grupe mari populaționale. Prima grupă populațională cu expunere la risc este considerat personalul medico-sanitar din unitățile sanitare cu paturi, reprezentând atât spitale, cât și unități de îngrijire persoane vârstnice sau îngrijire copii. Altă categorie sunt persoanele cu boli cronice, care sunt în evidențele medicilor de familie, inclusiv copiii. Gravidele sunt o categorie de sine stătătoare, apoi sunt persoanele rezidente în unitățile de îngrijire bolnavi psihici, bolnavi cronici, dar și cei care îngrijesc de acești pacienți cu probleme severe sunt prevăzuți în această catagrafiere și vaccinare pentru a nu se îmbolnăvi și la rândul lor să nu producă îmbolnăvire celor pe care îi îngrijesc. În ultima categorie, cea de-a cincea sunt persoanele trecute de 65 de ani. De aceea, întotdeauna, în fiecare județ, nu numai la nivelul județului nostru, persoanele catagrafiate sunt într-un număr mare… Noi am avut anul acesta catagrafiate 77.553 de persoane și am primit 55.260 de doze de vaccin antigripal. Deci, 71% din solicitare. Stăm foarte bine, în nicio țară nu se poate asigura 100% vaccin antigripal pentru grupele pe care le-am expus…

Este îmbucurător că în ultimii 2 ani vaccinul vine la timp, adică prima tranșă de vaccin noi am primit-o în septembrie și am primit pentru personalul medico-sanitar din spitale 1840 de doze. Imediat tranșa a doua a venit în 16 octombrie și a fost într-o cantitate de 18.350 de doze, destinată clar bolnavilor cu boli cronice înscriși la medicii de familie. Cea de-a treia tranșă a fost pe 5 noiembrie și a fost în număr de 18.350 de doze și probabil că nu au fost prevăzute doze pentru copiii 0-3 ani… Noi totdeauna catagrafiem și copiii 0-3 ani în general în evidență cu boli cronice, dar de anul acesta și copiii care sunt sănătoși și pe care părinții vor să-i vaccineze. Atunci, ultima tranșă a fost cu vaccin Vaxigrip și am primit și pentru acești copii cu vârste între 0-3 ani 210 doze de vaccin. Vaccinul a fost distribuit, 90% din această cantitate este deja administrată, mai avem un 10% care există în stocul medicilor de familie pentru că mai sunt și persoane care nu s-au putut prezenta…”, a subliniat dr. Rodica Ileana Stancu, medic epidemiolog în cadrul DSP Dâmbovița.

 

Leave A Response »