Dâmbovița. Focar de pestă porcină africană depistat la Raciu- satul Siliștea

Ana Maria Popescu 10/09/2019 0
Dâmbovița. Focar de pestă porcină africană depistat la Raciu- satul Siliștea

Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 10.09.2019, ora 12:00, ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, într-o gospodărie din localitatea Siliștea- comuna Raciu, în scopul adoptării planului de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și pentru a aproba deciziile de plasare sub supraveghere și de informare a cetățenilor.

Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăria afectată, urmând a se realiza supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul întregii localități. De asemenea, în conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit și zonele de restricție în jurul focarului.

Autoritățile solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. De asemenea, precizăm că proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.

Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, ea având un puternic impact la nivel economic și social.

Leave A Response »