(un fel de) PAMFLET
Deși se spune că politica este ”un rău necesar”, uneori suntem forțați să uităm că în afara pluripartitismului – și spun asta fără urmă de ironie sau intenție de a duce în derizoriu activitatea politică – nu există democrație. Evident, constatarea vizează o stare de normalitate, în care actorii politici respectă regulile și pe cei care îi aleg. Și asta pentru că tot din sfera politicii și tot prin intermediul instrumentelor democratice se ițesc în fruntea nației tot soiul de decerebrați, indivizi fără niciun Dumnezeu, oameni lipsiți de har, de carismă, de cunoaștere… sunt habarniștii, politrucii care își fac loc în poziții-cheie probabil grație lejerității cu care sponsorizează partidele sau pe liderii acestora. Odată aleși/numiți, indivizii se dovedesc a fi adevărate catastrofe pentru comunitate. Exemplele sunt și în Dâmbovița nenumărate și pot fi fișate pe ani/mandate. Revenind la prezent, există câțiva parlamentari pentru care pare să fi fost inventat cuvântul-hibrid JENIBIL!
Pripășit pe meleaguri dâmbovițene, ”social-democrat” cu avere greu de cuprins cu mintea (nu-i așa că e frumos să plângi pe umărul săracilor când tu ai zeci și zeci de milioane de euro în conturi?!), fost deputat PRM de Vaslui care, mai nou, și-a descoperit subit ”iubirea” față de județul nostru, Zisu Stanciu este de departe cel mai ”colorat” parlamentar de Dâmbovița. Și nu, nu este vorba de apartenența la vreo etnie anume (nici nu ar avea relevanță), este ”colorat” prin ieșirile publice de un ridicol ucigător. Onor domn deputat de Moreni nu ratează nicio ocazie să se face de râs, deși colegii din USL se dau de ceasul morții să-l ferească de penibil, limitându-i la minim intervențiile în public.
Chiar și așa, conu Zisu găsește mijloace de a-și arăta, în toată splendoarea, negura ce-i populează cutia craniană. Referindu-se la aspecte ale vizitei delegației dâmbovițene din care făcea parte, deputatul Zisu a scris pe pagina sa de facebook: ”Reducerea taxei de habitat a fost o promisiune ferma a presedintelui Adrian Tutuianu, sustinută, la fel de ferm, si de noi, parlamentarii de Dambovita. Daca, asa cum deja stiti, am reusit sa reducem taxa de habitat, astazi dorim sa gasim o solutie mult mai buna, prin incercarea de a aduce in judet un investitor extrem de puternic in domeniu. Detaliile le vom da in conferinta de presa pe care o vom avea luni 12 august”. Las deoparte limba lungă și mătăsoasă plasată în dosul durduliu al șefului pe linie de partid, dar nu pot trece cu vederea incapacitatea respectivului de a înțelege ce i se întâmplă! De fapt, delegația dâmbovițeană din care a făcut parte și deputatul Zisu, condusă de președintele CJD Adrian Țuțuianu, a avut altă treabă decât a înțeles conașu ot Moreni.
Conu Zisu nu pare să fi înțeles că nu poți schimba ca pe șosete un operator regional care a câștigat o licitație internațională, pe un proiect ISPA de peste 26 de milioane de euro! De altfel, nici vorbă de așa ceva. Potrivit deputatului Săvoiu, președintele CJD, Adrian Țuțuianu, a inițiat mai multe întâlniri cu autorități publice și reprezentanți ai operatorilor italieni de utilități ”pentru a vedea cum relaționează marii operatori regionali cu autoritățile” (I.S.) și, evident, pentru a vedea la lucru un model economic de succes. Pe de altă parte, delegația dâmbovițeană a fost interesată de investițiile în sisteme de cogenerare, sisteme care, raportate la situația de fapt din Dâmbovița, ar putea fi viabile. Dar, până la a vedea la Târgoviște un investitor care să construiască generatoare de electricitate și/sau apă caldă și agent termic, folosind gunoiul menajer pe post de combustibil, va mai curge multă apă pe Dâmbovița. Mai întâi pentru că experianța românească în domeniu este nulă. Mai apoi, guvernul trebuie să susțină programe care să stimuleze astfel de instituții, eventual cu schimbarea legislației în domeniu. Nu în ultimul rând, nu se poate vorbi de cogenerare fără ca, mai întâi, să rezolvăm problema colectării selective a deșeurilor. Dacă în Italia, de unde s-au inspirat ”delegații” dâmbovițeni, gradul de colectare selectivă a deșeurilor se apropie de 40%, în Dâmbovița tinde spre… zero! Ori, fără această procedură nu se poate asigura funcționarea instalașiilor de cogenerare.
Așadar, nici vorbă de schimbarea operatorilor din programul ISPA, așa cum pare să-i fi șoptit vocile deputatului peremisto-pesedist Stanciu Zisu!
Jenibil că astfel de oameni au ajuns să reprezinte Dâmbovița… iată de ce, probabil, nu ne vom reveni niciodată din prăbușirea economico-socială. Cu pripași, traseiști și habarniști nu se face treabă. Părerea mea.