Cuvântul care… izbește!

Săptămâna trecută vă relatam, pe larg, despre dezastrul provocat de furtunile și grindina care s-au abătut peste localitățile dâmbovițene, cu deosebire peste cele din nordul județului. Vă ofeream imagini și relatări ale celor năpăstuiți, imagini cutremurătoare, cu drumuri distruse, livezi puse la pământ, oameni rămași fără surse de subzistență. Gospodării inundate, case izolate, case în pericol de a fi înghițite de ape.

Urmările furtunilor au fost năprasnice pentru locuitorii din Bărbulețu, Râul Alb, Văleni, Malu cu Flori, Runcu și nu numai. Ca o constantă, copleșiți de amploarea distrugerilor, primarii declarau, la unison, că nu pot face nimic, nu au resurse, iar speranțele lor se îndreptau către Consiliul Județean. Proastă socoteală, aș spune. Pe ”ăia de la județ” i-a durut… în China de problemele, de necazurile, de pierderile lor! Timp de o săptămână, nimeni – dintre ”mărimile” județului – n-a catadixit să meargă la fața locului, pentru a vedea cum stau lucrurile, să-i ajute pe nefericiți să treacă mai ușor prin situația de criză. Abia dupa ce luni, la o conferință de presă, l-a întrebat pe senatorul Leo Badea cum este posibil ca oamenii din Malu cu Flori să fie lăsați de izbeliște în situație de calamitate naturală, în timp ce mai-marele CJD, Adrian Țuțuianu, născut și crescut în Malu cu Flori, se plimbă în China și în Franța, abia atunci s-au urnit și domnii ”de la centru”. De fapt, pus în situația de a plăti oalele sparte de șeful său pe line de partid, senatorul Badea l-a sunat pe primarul din Bărbulețu și l-a asigurat de sprijinul său. Sprijin care s-a concretizat în deplasarea unei comisii de evaluare… Decât nimic, bună și o comisie. Însă nu am înțeles cum rămâne cu disperarea sutelor de locuitori ai comunei Malu cu Flori, care, la o nouă ploaie mai puternică, și-ar putea vedea casele luate de ape… la propriu!

Oricum, ar fi de remarcat că ”domnii de la județ” sunt sensibili la semnalele transmise de presă. Le promit că n-o să-i slăbesc.

 P.S. Se pare că, totuși, o vizită în China este mai importantă decât viețile și avutul câtorva mii de dâmbovițeni. Așa înțeleg politicienii noștri să-și respecte electoratul!

leave a reply