CNS Cartel Alfa, protest în Piața Tricolorului din Târgoviște pentru susținerea greviștilor de la Electroaparataj și a tuturor salariaților din mediul privat

Ana Maria Popescu 30/05/2019 0
CNS Cartel Alfa, protest în Piața Tricolorului din Târgoviște pentru susținerea greviștilor de la Electroaparataj și a tuturor salariaților din mediul privat

De mai bine de-o lună se află în grevă generală, iar astăzi, 30 mai, salariații de la Electroaparataj Târgoviște s-au strâns în Piața Tricolorului din municipiu, sub geamurile prefectului județului și a conducerii Consiliului Județean Dâmbovița, pentru a-și striga necazurile în speranța că vor fi auziți de cine trebuie și li se va întinde o mână de ajutor. Le-au fost alături la mitingul de protest, sindicaliști din Satu-Mare, Caraș Severin, Mehedinți, Dolj, Prahova, Brașov și București. Și-a arătat susținerea pentru salariații de la Electroaparataj Târgoviște și președintele Cartel Alfa, Bogdan Hosu, care a venit special în municipiu pentru a-i încuraja pe acești salariați târgovișteni care de o lună de zile nu fac altceva decât să-și ceară drepturile legale fără ca nimeni din conducerea societății private să-i bage în seamă.

CNS Cartel Alfa a protestat nu numai pentru problemele cu care se confruntă salariații de la Electroaparataj Târgoviște, ci și pentru lipsa de norme juridice din sectorul privat ce duce la un tratament discriminatoriu pentru salariatii din privat , comparativ cu salariații din sectorul bugetar, în lipsa mecanismelor de negociere colectiva, blocate prin Legea nr. 62 / 2011 – Legea Dialogului Social.

Au protestat pentru a atrage atenția decidenților politici și instituțiilor de control ale statului asupra legislației din România care este extrem de permisivă cu interesele firmelor offshore, în detrimentul interesului statului român.

Oamenii au protestam pentru a atrage atenția clasei politice că România nu trebuie să rămână o țară a muncii ieftine, din care se emigrează masiv pentru o șansă la o viață decentă, pentru apărarea dreptului de asociere în sindicat și acțiune colectivă, fără îngrădiri instituite prin lege.

Protestatarii au cerut parlamentarilor români să revizuiască de urgență cadrul legislativ existent cu privire la Legea dialogului social precum și normele juridice incidente în activitatea firmelor offshore.

La acțiunea de protest au participat circa 150 de persoane, salariați ai SC Electroaparataj Târgoviște și colegi din filialele CNS Cartel Alfa din țară și din București.

*„Cartel Alfa este aici pentru a va susține în lupta voastră… Dacă politicienii, senatorii și deputații de Dâmbovița sunt aici îi invită alături de noi, vrem să ne câștigăm drepturile, acești oameni lucrează în mediul privat, și vrem să o facem cu bună credință. Rugăm parlamentarii, după ce ascultă, să vină lângă noi și să ne spună dacă vor face măcar un minim de diligență pentru a corecta ceea ce se întâmplă. Rugăm politicienii care ne ascultă, președintele Consiliului Județean să vină la un moment dat alături de noi și să ne spună doar că ne-au auzit problemele. Colegii din țară au venit să ne împărtășească din experiența lor și nu neapărat să vă ridice moralul, ci doar să înțelegeți că este singurul mod în acre putem stabili corect prețul forței de muncă. Nu vrem să fim viscerali, nu vrem să fim plini de ură, să ne dorim răul unii altora… Trebuie să găsim soluții. La Electroaparataj nu există dialog social, avem o situație atipică, avem un fond de investiții care controlează pe verticală o groază de firme privatizate prin metoda Mebo și numai unul singur înregistrează profit, acela este un mare fond de investiții care își umflă buzunarele printr-un off-shore… (…) Oamenii nu cer decât să nu nai fie plătiți cu minimul de muncitor necalificat, asta este principala lor revendicare, vor să aibă și ei aceleași drepturi vizavi de recunoașterea vechimii în muncă, care ușor ușor a fost băgată în salariu și a dispărut. Dacă în mediul bugetar există o lege în care gradația pentru muncă primește o bonificație, în mediul privat aceasta a fost uitată pentru a fi reglementată. Vrem să găsim o soluție pentru cei care lucrează în condiții grele de muncă, acolo trebuia să existe condiții deosebite de muncă înregistrate și oamenii aceștia să se pensioneze mai devreme. Suntem în situația în acre avem două Românii, pentru salariații proprii statul a găsit o soluție rezonabilă, pe care noi în mediul privat nu o mai avem. Dacă nu vom face nimic și dacă vom rămâne în continuare doar cu ceea ce va negocia sindicatele, acre sunt constrânse de niște legi îngrăditoare, vom ajunge în situația în care să îngroșăm rândurile celor care au plecat…”, a transmis în timpul mitingului Nicolae Dragodănescu, președinte CNS Cartel Alfa Dâmbovița.

*„Întreprinderile care sunt conduse de companii străine sau mai ales de offshore-uri, de investiții străine nu încearcă decât să eludeze reglementările fiscale și să-și maximizeze profitul, defavorizând pe de o parte și statul, din punct de vedere al fiscalității, dar și salariații care sunt ținuți la salariul minim sau foarte aproape de acesta. Practic acest lucru se întâmplă datorită lipsei cadrului legislativ adecvat care să reglementeze și în principal din  lipsa unei legi a dialogului social, care a fost modificată în 2011 și care de atunci încoace, de fapt, nu face decât să împiedice mecanismele de bună distribuție în sectorul economic, a creșterii economice. De fapt toată lumea vrea să vadă cum  creșterea economică se reflectă și în buzunarul fiecărui cetățean. Sperăm ca și politicienii de aici, cum au făcut și cei de la Satu Mare,  pentru că nu este singurul caz și probabil o să mai avem, să își asume atribuțiile pe care le au și ar trebui să le îndeplinească, ca inițiator legislativ, care să reglementeze aceste situații. Creșterea de fond salariu este minimă și nu înseamnă decât un pas către o viață mai apropiată de o viață decentă”, a declarat președintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Leave A Response »