Claudia Gilia, deputat PSD de Dâmbovița: „Am votat în Camera Deputaților o lege simbol pentru trecutul și viitorul României – declararea lui Mihai Viteazul drept martir și erou al Națiunii române. Dâmbovița are, astfel, marea onoare de a fi necropolă pentru primul unificator al românilor”

Ana Maria Popescu 30/06/2020 0
Claudia Gilia, deputat PSD de Dâmbovița: „Am votat în Camera Deputaților o lege simbol pentru trecutul și viitorul României – declararea lui Mihai Viteazul drept martir și erou al Națiunii române. Dâmbovița are, astfel, marea onoare de a fi necropolă pentru primul unificator al românilor”

Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care Mihai Viteazul este declarat martir şi erou al naţiunii române „pentru rolul marcant pe care l-a avut în săvârşirea Primei Uniri a poporului român şi pentru curajul şi sacrificiul său marcant în istoria României”.

Toți parlamentarii social democrați dâmbovițeni au votat acest proiect de lege extrem de important pentru istoria țării, dar și de mare însemnătate pentru județul Dâmbovița întrucât capul voievodului odihnește în sfântul lăcaș de la Mănăstirea Dealu.

„Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor, în limita fondurilor disponibile. Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători”, se precizează în proiectul de lege.

Camera Deputaților este for decizional, iar proiectul a fost trimis la promulgare.

„Am avut onoarea, ca în mandatul pe care dâmbovițenii mi l-au încredințat, să votez în Camera Deputaților o lege simbol pentru trecutul, dar și viitorul României – declararea lui Mihai Viteazul, domn al Țării Românești, Moldovei și Transilvaniei, drept martir și erou al Națiunii române.

Ziua de 27 mai, data la care, pentru prima oară, un conducător român apare în documente purtând titlul de „Domn al Ţării Româneşti, Ardealului şi Moldovei” devenind oficial conducător al celor trei ţări româneşti, la 1600, va fi marcată anual prin ceremonii și manifestări publice.
Actul unirii realizate de Mihai Viteazul este pe lângă unul de înaltă abilitate politică, unul de înaltă calitate morală, a unui om care a avut viziunea viitorului acestui neam. De aceea, personalitatea sa, care ocupă un loc de prim rang în panoplia înfăptuitorilor de neam și țară, trebuie onorată cum se cuvine de către noi, cei de astăzi.
Pentru noi, dâmbovițenii, această zi este cu atât mai importantă cu cât, în sfânta liniște a lăcașului de cult de la Mănăstirea Dealu, odihnește capul voievodului.
În urma sfârșitului tragic al voievodului, decapitat pe Câmpia Turzii, capul lui Mihai Viteazul a fost luat de Turturea paharnicul și adus în Țara Românească, fiind înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, lângă osemintele tatălui său, Pătrașcu cel Bun.

Dâmbovița are, astfel, marea onoare de a fi necropolă pentru primul unificator al românilor, eroul martir, Mihai Viteazul”, a declarat deputatul PSD de Dâmbovița, Claudia Gilia.

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care Horea, Cloşca şi Crişan sunt declaraţi de asemenea martiri şi eroi ai naţiunii române. Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 2 noiembrie şi pot fi marcate de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific.

 

Leave A Response »