Candidatul ALDE la președinția Consiliului Județean Dâmbovița, Ionel Petre, propuneri importante pentru piața de desfacere a legumelor de Lungulețu

Ana Maria Popescu 07/09/2020 0
Candidatul ALDE la președinția Consiliului Județean Dâmbovița, Ionel Petre, propuneri importante pentru piața de desfacere a legumelor de Lungulețu

Muncesc „pe brânci” pe câmp, investesc timp și bani pentru a se asigura că vor obține culturi sănătoase, iar atunci când trebuie să culeagă „roadele financiare” se confruntă cu probleme în ceea ce privește vânzarea legumelor și sunt nevoiți să accepte „oferta” samsarilor, care este derizorie, pentru a nu rămâne cu legumele nevândute și a mai diminua din pagubă. Este povestea, pe scurt, a legumicultorilor de la Lungulețu, care în fiecare an se confruntă cu aceiași dramă.

Despre problemele cu care se confruntă legumicultorii de la Lunguleț, dar și cei din această zonă a județului Dâmbovița, a vorbit pe larg în cadrul unei emisiuni televizate candidatul ALDE la președinția Consiliului Județean, Ionel Petre, care susține că la acest moment soluția pentru toate „necazurile” acestor oameni este asocierea și mai apoi pătrunderea cu produse în marile magazine comerciale. Liderul ALDE susține că soluții la problemele oamenilor nu poți găsi decât dacă stai de vorbă cu aceștia și îi faci tot ce poți pentru a-i ajuta să iasă la liman.

„Am fost zilele trecute prezent în zonă și am făcut sinteza tuturor apăsărilor lungulețenilor. Dincolo de concurența pe care le-o poate face cu produse aduse din afară, din străinătate, cea mai mare concurență le este făcută de către cei care asigură desfacerea. În acest moment cartoful la Lungulețu se vinde cu 0,35 de bani pe kilogram, ca să poată să vândă cantități mai mari. Oamenii preferă să întoarcă brazda, să nu recolteze, pentru că este mai ieftin să facă acest lucru, să rămână arătura pentru următoarea producție, decât să recolteze, să pună în saci și să meargă să-i vândă pe platou. 0,35 lei pe kilogram este o problemă majoră. Acum ei se adună pe platoul de la Lungulețu, unde fiecare vine cu tractorul, cu căruța, cu remorcile și așa mai departe și acolo vin hipermarketurile, vin cei care cumpără pentru piața din capitală și se discută direct. Aici este o problemă, că dacă ar fi uniți, dacă ar putea să pună în depozit și să asigure produsul acela pe o perioadă mai lungă, ar putea să impună ei prețul și nu piața locală direct. Astăzi nu vindem sub 1 leu, dacă vreți bine, dacă nu… nu. Cam așa ar trebui. Acei oameni, toți cei din zona Lungulețu, nu doar localitatea în sine, mai este Slobozia Moară, Poiana, care produc în același ritm, însă neavând posibilitatea de a-și ține produsul în depozit în condiții optime. Se pot asocia, pot obține fonduri europene, însă se pare că cineva nu-i vrea asociați. Am avut câteva discuții cu unii dintre ei. Unii și-au făcut, mai mult în familie s-au asociat, însă au trebuit să facă fie mai multe astfel de asocieri fie să fie un depozit mai mare care să asigure pe de o parte niște prețuri corecte pentru producători fie să asigure un flux de furnizare de legume mai mare, pe o perioadă mai mare pentru marii cumpărători. Una e să cumperi acum când este vârf de producție una e să ai posibilitatea, tu ca mare cumpărător, hipermarket, să ai posibilitatea ca, de exemplu, cinci luni de acum înainte să ai de unde să te aprovizionezi de aici și nu din străinătate. Putem susține producția românească, economia, turismul românesc, lucruri pe care Dâmbovița le are din plin, doar că, se pare că cineva nu dorește, cineva îi vrea săraci. Consiliul Județean în asociere cu un număr mai mare de producători poate să o facă, dar asta înseamnă implicare, asta înseamnă muncă, plecat în teritoriu, stat de vorbă cu oamenii și găsit soluții. Ori în acest moment când doar îi cauți când ai alegerile și vrei să le povestești ce cifre astronomice ai investit în limbile de asfalt sau conductele de apă și canal care nu funcționează, atunci e o problemă, iar oamenii nu te primesc tocmai bine, însă se pare că politica nu se face așa. Eu spun că Dâmbovița poate, eu spun că Dâmbovița are cu ce, are și cu cine și are și potențial pentru că se află foarte aproape de București unde piața de desfacere este mult mai la îndemână”, a declarat Ionel Petre, candidat ALDE la președinția Consiliului Județean Dâmbovița.

Material realizat la comanda ALDE Dâmbovița
Cod unic mandatar financiar: 21200063

 

Leave A Response »