BORIGA: jocurile politice ale USL ne-au costat un an și 100 de miliarde de lei risipiți aiurea de Termica SA

Anul 2013 pare a fi anul în care, la Târgoviște se ”rupe pisica”! Una dintre pietrele de moară care timp de mulți ani a atârnat de ”gatul” municipalității, societatea Termica SA, nu va mai fi cuiul lui Pepelea în războaiele politice din interiorul CLM. Cel puțin putem spera să se întâmple așa! Un proiect lansat de primarul Boriga în urmă cu doi ani, aprobat finalmente și de actualul CLM, va rezolva problema încălzirii școlilor, instituțiilor și locuințelor ANL care primeau agent termic și apă caldă de la societatea de termoficare, degrevând bugetul Târgoviștei de pierderile de sute de miliarde înregistrate anual de Termica SA.

Executivul primăriei a propus încă din 2011 un plan de rezolvare a încălzirii pe timpul iernii pentru aproximztiv 9.000 de copii și 1.500 de cadre didactice din grădinițe, școli și licee târgoviștene, dar şi pentru cei peste 2.000 de târgovişteni care locuiau în locuințe sociale și blocuri ANL. Inițiativa primarului Boriga venea pe fondul gravelor problem de la Termica SA, societate care acumula, an de an, datorii uriașe, fiind o adevărată povară pentru municipalitate.

Proiectul propus de Gabriel Boriga – și aprobat de vechiul Consiliu Local – prevedea instalarea de centralele termice în condensare în unitățile vizate. Proiectul era extrem de avantajos pentru municipalitate, întrucât urma să fie realizat cu credit-furnizor de către executant, ceea ce presupunea că primăria  nu plătea niciun leu timp de 4 ani! Proiectul ajunsese anul trecut în faza în care s-a organizat o licitație internațională, al cărei câștigător aștepta doar acordul CLM pentru a începe instalarea centralelor în grădiniţe, şcoli, licee şi blocurile ANL. Lovitura de teatru a consituit-o poziția consilierilor municipali majoritari (PSD+PNL+PPDD), care au votat împotrivă, deși exista o Hotărâre a CLM pribn care se aprobase proiectul!

Mediatizată îndelung și apăsat la momentul respectiv, poziția consilierilor USL și ai PPDD nu a făcut altceva decât să prelungească agonia companiei Termica, cu efecte grave asupra copiilor și celor care beneficiau de ”serviciile” societății de termoficare (copii au înghețat în grădinițe și școli, până în luna decembrie!), dar și cu pierderi importante la bugetul municipiului. În cele aproximativ 12 luni care au trecut, primăria a cheltuit peste 100 de miliarde de lei vechi pentru a acoperi pierderile Termica SA!

După un an de zile și 100 de miliarde aruncate pe apa Sâmbetei, consilierii USL și cei ai PPDD au renunțat la poziția obstrucționistă și au aprobat proiectul care, culmea, nu doar că va asigura căldură celor aproximativ 12.000 de beneficiari, dar vor elimina pierderile de sute de miliarde și vor reduce costurile cu încălzirea cu până la 40%, pentru instituții și pentru cetățenii din blocurile ANL!

”Dacă aveau capacitatea și deschiderea să înțeleagă că le spune un om care este alesul cetățenilor și nu parașutat politic de vreun partid, o rezolvam de anul trecut”, a comentat primasrul Boriga poziția consilierilor USL.

Proiectul se află în stadiu de execuție a proiectelor tehnice, urmând ca cel mai târziu 1 noiembrie, să se finalizeze instalarea centralelor termice, cu prioritate în grădinițe și în școli.

3 Comments

  • hai ca mîncați c***t! va doare pe voi la banana de cei care beneficiau de căldura si apa calda de la termica..asta era alt contract de sifonare a banilor prin firme străine(vezi afacerea “PRIBOIU” si firma străină “SEDESA”)..cu astea romanești nu mai merge ca e lumea cu ochii deschiși :))

  • pai e arde de cearta politica cand lumea moare de foame … Oare s-o fi gandid vreunul la popor cand ia decizile de zi cu ci?

  • Mi-e milă de Boriga. Cu cine să faci treabaă?! USL-ii sunt niște jegoși, PPDD-iștii niște lachei urduroși iar PDL-iștii.. vai steaua noastră! Și toate oalele sparte le platim noi.

leave a reply