„Biserici de lemn din Bucovina istorică- cercetare și conservare”, expoziție la Muzeul de Istorie din Târgoviște

Ana Maria Popescu 02/04/2019 0
„Biserici de lemn din Bucovina istorică- cercetare și conservare”, expoziție la Muzeul de Istorie din Târgoviște

Consiliul Județean Dâmbovița, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Universitatea „Valahia” Târgoviște și Asociația pentru Protecția Patrimoniului– APP, vă invită să participați miercuri, 03 aprilie 2019, începând cu ora 14:30 la Muzeul de Istorie, strada Calea Domnească, nr. 189, la vernisajul expoziției  „Biserici de lemn din Bucovina istorică- cercetare și conservare”.

„Bucovina este renumită prin bisericile cu fresce exterioare din România, parte din ele incluse în patrimoniul UNESCO, sau prin bisericile vechi din Lujeni sau din Toporăuți, aflate în prezent în regiunea Cernăuți din Ucraina.

Alături de aceste monumentale și valoroase lăcașe de cult, Bucovina păstrează o categorie specială de monumente de arhitectură vernaculară religioasă, modeste în aparență, mai puțin cunoscute, dar destul de numeroase. Ele sunt adevărate opere de artă ale meșterilor populari, de cele mai multe ori anonimi, însumând un număr de peste 350 de biserici de lemn, după cum au fost identificate în urma cercetării ce a prilejuit această expoziție.

Expoziția „Biserici de lemn din Bucovina istorică- cercetare și conservare” prezintă prin imagini și note o sintetizare a cercetării documentare și de teren a autorului, Laurențiu Dragomir, urmărind înțelegerea și aprofundarea fenomenului bisericilor de lemn din Bucovina, evidența lor științifică, precum și situația actualei stării de conservare a acestora.

Expoziția a fost itinerantă până acum la Muzeul Unirii din Iași în 2017, în cadrul Simpozionului internațional Monumentul- tradiție și viitor, și la Muzeul Regional de Istorie și Etnografie din Cernăuți în vara anului 2018” – text oferit de Laurențiu Dragomir.

Leave A Response »