Arc peste timp: bunicul primarului Boriga a proiectat clădiri reprezentative ale Târgoviștei

Deși este în centru atenției de ani buni, primarul Gabriel Boriga mai are resurse pentru a-i surprinde pe târgovișteni. Întors pe toate fețele de către adversarii politici în campaniile electorale, trecutul familiei Boriga relevă aspecte importante, ce țin de viața urbei.
Dacă despre tatăl actualului primar se cunoșteau destul de multe, inginerul constructor Alexandru Boriga fiind prefect al județului la începutul anilor 90 și unul dintre stâlpii catedrei de sport de la Universitatea Valahia, abia de curând au apărut în spațiul public informații despre bunicul șefului administrației municipale, Ștefan Boriga.
Arhitectul Ștefan Boriga, de origine din Sibiu, s-a stabilit la Târgoviște în anul 1940, ocupând postul de șef al serviciului tehnic și de arhitectură al județului Dâmbovița. Mai târziu, Ștefan Boriga avea să ocupe postul de șef al serviciului tehnic al primăriei Târgoviște, unde și-a pus amprenta asupra dezvoltării orașului. Corpul B al primăriei Târgoviște, proiectat inițial să găzduiască biblioteca publică a orașului, Stadionul municipal, Baia Comunală și multe alte clădiri din oraș (inclusiv locuințe particulare) au fost proiectate de Ștefan Boriga.
Deși fiul său, Alexandru, nu i-a urmat întru totul pasiunea, optând pentru construcții și nu pentru arhitectură, destinul a făcut ca tatăl actualului primar să capete notorietate și aprecierea generală tocmai din activitatea… administrativă, atunci când a fost prefect al județului. Mai apoi, Alexandru Boriga și-a urmat pasiunea pentru sport, fiind – așa cum îl descriu apropiații – o adevărată enciclopedie vie, în materie de sport. Titular al unui doctorat cu tema “Istoria și evoluția atletismului în România”, Alexandru Boriga a fost șef catedrei de Educației Fizică din cadrul Universității Valahia și se poate mândri că este unul dintre cei doar șase români care au devenit membri ai Asociației Internaționale a Statisticienilor din Atletism.
După aproape 60 de ani de când primul Boriga își punea amprenta asupra vieții Cetății de Scaun a Târgoviștei, nepotul arhitectului Ștefan Boriga devenea primar al urbei, pentru ca patru ani mai târziu să fie reales.

2 Comments

  • o familie de oamnei modesti care au realizat ceva in acest oras!

  • pe domnul profesor Alexandru Boriga am avut onoarea sa-l cunosc in facultate…un om deosebit, modest, o adevarata enciclopedie a sportului…mult respect pt dl profesor!

leave a reply