Acuzații extrem de grave făcute la Târgoviște de vicepreședintele Senatului, senator Titus Corlățean, președinte executiv PSD Dâmbovița, la adresa Guvernului PNL, a președintelui țării, dar și a prefectului județului și a liderilor locali ai PNL.
Senatorul Titus Corlățean susține, cu argumente, informații culese din teritoriu, din discuții cu oamenii și edilii Partidului Social Democrat, că la nivelul județului, PNL a format un grup infracțional organizat, cu racordarea la nivel central PNL. Acesta acuză liderii PNL Dâmbovița, pe președintele Virgil Guran, prefectul județului Aurelian Popa, dar și o serie de directori ai unor instituții importante ale statului, că se recurge la acțiuni asupra primarilor PSD care se încadrează în sfera penalului. De altfel, Partidul Social Democrat, prin avocații formațiunii politice, a depus deja o plângere penală, care cuprinde și o serie de elemente de la nivelul județului Dâmbovița, și solicită Parchetului General, DNA-ului să ancheteze o serie de fapte de natură penală, precum amenințare, șantaj, dare de mită, ultraj, în care sunt implicați lideri ai PNL, din mai multe județe, dar și prefecți și șefi din Poliție.
Acuzațiile și exemplele clare de natură penală în care sunt implicați liberalii, care au instalat frica și teroarea în unele localități ale județului, din dorința de a securiza capital electoral, au fost aduse astăzi în atenția opiniei publice, dar și a autorităților de anchetă ale statului în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul PSD Dâmbovița de senatorul Titus Corlățean, vicepreședinte al Senatului României.
Senatorul social democrat a prezentat, cu subiect și predicat, fără ocolișuri, situații extrem de grave, de natură penală, care s-au întâmplat în localități ale județului Dâmbovița și nu s-a sfiit să spună numele celor care se ocupă cu astfel de practici, disperați că vor pierde alegerile locale.
„Ceea ce vreau să prezint este de o gravitate deosebită. Și am proprietatea termenilor și am și informațiile și cunoștințele necesare pentru a aborda acest subiect… Ați văzut că bătălia politică se încinge, este firesc, mize mari, alegeri locale, primari, președinți de consilii județene, nu e ceva ce nu cunoaștem, în România. Există patimă, emoții, unii care au pârghii de putere încearcă să-și maximizeze rezultatele, toate însă trebuie să se desfășoare în cadrul unui stat democratic, respectând esența regulilor jocului și legilor statului. S-au întâmplat în ultima perioadă, în ultimele luni, în ultimele săptămâni, lucruri pe care noi la nivelul PSD l-am menționat public, și la nivel central și în diferite județe ale țării, atrăgând atenția guvernanților PNL asupra faptului că au început să comită ilegalități, că au început să calce legea în picioare și că sunt pasibili de responsabilitate penală pentru ceea ce fac în această competiție electorală.
Noi am semnalat această acțiune de racolare, de a pune presiune, de a șantaja, de a momii, de a oferi bani unor primari PSD pentru a-și mări șansele, cei din PNL.
S-a ajuns la o masă critică, iar partidul de guvernământ, PNL, cu președintele oferind protecție deasupra Guvernului PNL, a trecut dincolo de linia care nu trebuia trecută. PSD, la nivel central, a avansat o plângere penală către instituțiile de anchetă ale statului român, Parchetul General în principal, DNA, cu o serie de elemente concrete transmise din diferite județe ale țării, inclusiv de la Dâmbovița. Noi am semnalat și plângerea penală de la nivel central a încorporat deja o serie de elemente de la Dâmbovița, de acțiune ilegală, penală, pe care PNL le-a comis și le comite în județ.
Există însă elemente care se adaugă, pentru că avem odată ce ne deplasăm mai mult și discutăm cu cetățenii avem acces la date, la informații, la elemente, care conturează tot mai mult, și am proprietatea termenului, imaginea unui grup infracțional organizat PNL la Dâmbovița, cu racordarea la nivel central PNL. Se conturează această imagine în care oameni cu poziție politică decizional importantă în stat, și mă refer aici direct la cel care îndeplinește o funcție esențială, consilier de stat la primul-ministru pentru ordine publică și siguranța cetățeanului, arhitectură de ordine publică și securitate națională a statului român, este o poziție importantă, și vă spune cineva care a fost membru al CSAT-ului, știe regulile, știe informațiile, știe circuitul deciziei. Această persoană, al cărui nume îl cunoașteți, este șeful PNL Dâmbovița. În formula de organizare politică, care trece limita acceptabilității într-o democrație și intră într-un domeniu al judiciarului penal, prefectul județului a devenit o parte activă de mai multă vreme și de ceva vreme și candidatul la funcția de președinte al Consiliului Județean care este inspectorul școlar.
Vom completa plângerea penală cu elemente extrem de concrete și așteptăm ca organele statului, DNA-ul, Parchetul General să verifice ceea ce nu noi avem ca și competență, noi avem date, informații și este obligația noastră legală să le oferim instituțiilor statului pentru a face anchetele corespunzătoare, pentru a face verificările și pentru a stabili responsabilități care, mai departe, să fie transmise instanțelor de judecată.
Atunci când folosești poziția de autoritate pe care o ai în stat, când folosești oameni și instituții, să spunem Poliția, ofițeri, subofițeri din Politia Dâmbovița, când folosești alte instituții ale statului, Garda de Mediu, pentru lucruri care nu sunt acceptabile, pentru a pune presiune pe aleși locali PSD, pentru a șantaja, potrivit declarațiilor oamenilor, pentru a racola, pentru a obține foloase necuvenite, acest lucru deja conturează elementele infracționale ale unui grup infracțional organizat. Sunt elemente care pot justifica într-o argumentație juridică, ele vor fi transmise avocaților Partidului Social Democrat pentru a completa plângerea penală în atenția DNA-ului, elemente care pot contura șantaj urmărind foloase nepatrimoniale sau patrimoniale, luare și, respectiv, dare de mită, abuz în serviciu și, mai nou, ultraj.
Sâmbătă am avut o deplasare în județ, ne-am întâlnit cu cetățenii, am fost la Crânguri și am avut posibilitatea de a discuta extrem de direct cu cetățenii, cu primarul și am avut confirmarea unor elemente pe care noi le aveam deja ca și informație anterioară, lucruri care sunt absolut inacceptabile și profund condamnabile, și politic, și cu siguranță din punct de vedere al legii ele trebuie sancționate. Au fost cetățeni care ne-au spus că au fost permanent în ultima perioadă intimidați, speriați, amenințați că vor fi loviți cu mașina, că vor intra cu mașina în ei dacă vor vota primarul PSD și respectiv vor vota Partidul Social Democrat. Au fost situații anterioare în care cei care au procedat la aceste amenințări, și mă refer foarte direct la candidatul PNL de la Crânguri, se numește Banu, un nume extrem de semnificativ, cu un nucleu de persoane cu atitudine interlopă, sunt câțiva care îl înconjoară acolo și care au procedat anterior la o acțiune deloc umanitară, cu bâte și cu topoare, lovind mașina primarului și atentând la siguranța sa fizică. Evident că primarul a făcut plângerea corespunzătoare în atenția Poliției și la aproximativ un an de la această plângere polițiștii responsabili să facă ancheta respectivă, din informațiile pe care primarul le are, cu anumită direcționare ierarhică, nu au procedat la nici un fel de audiere. Însă lucrurile avansează, lucrurile de degradează în această localitate și oamenii sunt amenințați, iar acest lucru poartă încadrarea de ultraj, amenințări, care, conform Codului Penal, trebuie sancționate.
Sunt informații, pe care le vom pune la dispoziția Parchetului General, a DNA-ului, prin intermediul avocaților partidului, cu privire la ordine venite politic de la consilierul de stat al prim-ministrului, domnul Guran, către oameni din ierarhia IPJ, cu comenzi foarte clare care mai departe se transmit la oameni din poliția din diferite secții din județ, cu recomandarea ocupați-vă de primarii PSD, cu nume și prenume. Eu vreau ca aceste informații, pe care nu noi trebuie să le verificăm pentru că nu suntem organe de anchetă penală, să le punem la dispoziția organelor de anchetă pentru a vedea dacă, de exemplu, adjunctul șefului IJP Dâmbovița, domnul Nelu Moraru, a comis astfel de chestiuni așa cum se vehiculează informațiile transmise de oameni, sunt cunoscute, dar sunt confirmate inclusiv de unii membrii ai Poliției. Parchetul ar trebui să verifice dacă astfel de chestiuni în care unii dintre membrii Poliției au avut demnitatea să refuze să tot cheme abuziv primarii PSD, să-i țină acolo să dea cu subsemnatul câte 4 ore, pentru lucruri care nu au o conotație penală, dar care au fost săvârșite de o manieră întreită de alți primari, precum cel de la Găești (PNL) sau cel de la Petrești,
Dacă afirmația vehiculată în cadrul structurilor din Poliție, puneți presiune pe primarul de la Crânguri, mergând până la arestarea lui, se verifică sau nu?!
Dacă oameni, ofițeri, care au refuzat să execute anumite ordine, venite cu comandă politică, astăzi sunt supuși unor verificări interne în structurile de poliție?!
Atunci când folosești oameni, instituții, unele în domeniul ordinii publice, securității naționale, aceste aspecte ies din zona dreptului comun și intră în zona securității naționale. Instituțiile statului, mai ales cele care privesc Ministerul de Interne, nu pot fi folosite în jocul politic și în bătălia politică.
Nu șovăi să spun public că, dacă aceste lucruri se confirmă, oamenii ăștia vor răspunde penal până la capăt pentru că nu este vorba doar de răspundere disciplinară, administrativă, este vorba de răspundere penală.
Chestiunile astea se combină cu trădările care au fost… Eu vreau să avertizez primarii care au ales să trădeze că riscă să facă o mare greșeală. Cei care au plecat pentru sume de bani promise, în cazul Costești Vale 460.000 lei, indiferent de titlu, de sursa bugetară care este alocată, în cazul Odobești 850.000 lei, în cazul Răscăieți 500.000 lei, la Brezoaele 600.000 lei. Astea sunt sumele vehiculate că au fost promise, oferta PNL pentru transferul respectiv. Atrag atenția celor care au decis să plece că plecarea dintr-un partid politic unde ești primar în funcție și erai candidat acelui partid, la un alt partid, chiar înainte de alegeri, pentru a candida la funcția din partea celuilalt partid și care se simultaneizează cu sume de bani importante care sunt transferate de Guvernul PNL, asta înseamnă că, dacă ai făcut acest lucru și au mai intrat și banii ăștia, indiferent de titulatura pe care o invoci, asta înseamnă că infracțiunea de dare de mită se întâlnește cu cea de luare de mită și este bine să fie conștienți că, dacă fac această greșeală, sunt pasibili, nu spun eu, ci organele de anchetă, să răspundă penal din acest punct de vedere.
Mă întorc la prefectul județului Dâmbovița, care este șeful, reprezentantul Guvernului în teritoriu, atunci când inviți primari PSD la discuții la domiciliu, în casa cu piscină pe care o are la Titu și primarii discută cu prefectul, pe marginea piscinei, transferul și mai primesc și promisiuni de bani, unora chiar le-au intrat niște bani, atunci domnul prefect are o mare problemă. Domnule prefect, v-am avertizat politic, cu decență, încă din ianuarie, să vă opriți să discutați cu primarii PSD chestiuni nelegale. Noi, de la PSD, v-am avertizat, opriți-vă, nu vă încălcați statului de prefect, de înalt funcționar public care nu trebuie să facă politică. În clipa în care faceți astfel de chestiuni nu doar că vă încălcați administrativ competențele, dar încălcași legea penală și lucrurile acestea se pot proba, sunt date, sunt informații, sunt declarații pe care le vom pune la dispoziția DNA.
Aici nu vorbim de genul de acțiune politică în care de exemplu consilier de stat a primului ministru pe ordine publică și siguranța cetățeanului, președinte PNL Dâmbovița, împreună cu prefectul și cu inspectorul școlar, candidat PNL la președinția CJD, recurg la un desant rușinos în biroul unui primar cunoscut, cel de la Voinești, ca să încerce să-l convingă, să-l oferteze, poate intra în zona jocului politic în care este imoral, dar aici nu este vorba numai de lucruri d-astea, ci e vorba de alte lucruri care intră în domeniul penal…
Lansez un semnal public și o întrebare către președintele României: Vă asumați, mai tolerați, acceptați, susțineți tot ceea ce face PNL la nivel național, în diferite județe? Acceptați ca primarii PSD, cum sunt cei de la Giurgiu, să fie chemați in corpore, unde?!, în sala de la Guvern? Să stai și să-i racolezi în sală de ședință de Guvern?! Dumneavoastră, președinte al României, dați lecții de moralitate altora? Înseamnă că aveți o responsabilitate directă și că patronați aceste abuzuri”, a declarat senatorul Titus Corlățean, vicepreședintele Senatului, președinte executiv PSD Dâmbovița.