A noua ediție Babel Fast. Târgoviștea devine un oraș-teatru, plin de IMAGINE

Ana Maria Popescu 30/05/2019 0
A noua ediție Babel Fast. Târgoviștea devine un oraș-teatru, plin de IMAGINE

Târgoviște se pregătește de „magia” Babel Fast 2019! Mai sunt doar câteva zile până la debutul celei de-a IX-a ediții a unuia dintre cele mai cunoscute și apreciate festivaluri din România, care a pus municipiul Târgoviște pe harta internațională a evenimentelor de profil, acesta bucurându-se în fiecare am de prezența celor mai importante instituții teatrale din țară și de peste hotare.

Foaierul Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște a fost astăzi, 30 mai, gazda conferinței de presă premergătoare debutului Festivalului Artelor Spectacolului „Babel” 2019, eveniment care se va desfășura în perioada 2-9 iunie și care va trezi la viață municipiul reședință de județ. Amfitrionii întâlnirii cu presa locală au fost Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului „Tony Bulandra” și actorul Liviu Cheloiu, care au dezvăluit parte din surprizele maratonul teatral ce va avea loc în fosta Cetate de Scaun a Țării Românești. Timp de 8 zile vor fi oferite publicului târgoviștean și nu numai câte trei reprezentații pe zi, acre se vor desfășura în următoarele locații: Sala Mare și Sala Studio a Teatrului „Tony Bulandra”, Casa Sindicatelor, Amfiteatrul Liceului Nr.2 „Voievodul Mircea”, Piața „Mihai Viteazul”, Curtea Domnească și Centrul Vechi.

Tema care va uni sub cupola sa toate spectacolele și manifestările culturale este IMAGINEA, un concept care a cucerit lumea contemporană și care are un impact major asupra oamenilor.

La ediția cu numărul IX vor călca pragul Târgoviștei trupe de teatru din 19 țări, precum Cehia, Polonia, Rusia, India, Italia, Belgia, Algeria, Franța, Scoția, Germania, Japonia, Anglia, Islanda, Israel, Coreea de Sud, Lituania, Macedonia, Republica Moldova și România.

PROGRAMUL BABEL FAST 2019

Organizatorii, Teatrul „Tony Bulandra”, Primăria și Consiliul Local Târgoviște, dau asigurări târgoviștenilor că vor fi martorii unor performanțe actoricești uimitoare, care ajutate de mijloace tehnice ingenioase, vor spune povești actuale, reale și pline de sensibilitate.

„Festivalul BABEL este un festival de tradiție deja. Trebuie să vă amintesc că Festivalul BABEL este o instituție, așa cum este teatrul și sunt convins că mai mult decât a face spectacole sau divertisment pentru publicul din oraș, din județ, din România sau din Europa trebuie să creăm instituții, instituții pe care să încercăm să le introducem într-o tradiție și să le consolidăm în fiecare zi, prin conținutul lor. Când spun prin conținutul lor mă refer la concept, iar acest concept, care este nucleul gândirii noastre, trebuie să fie înconjurat de celelalte elemente care sunt spectacolele construite de artiști importanți. Bineînțeles că acest lucru nu ar fi fost posibil dacă nu am fi fost încăpățânați, dacă nu am fi fost perseverenți și dacă nu ne-am fi dorit pentru orașul Târgoviște o instituție de cultură profesionistă. O instituție de cultură profesionistă înseamnă cu oameni care și-au dedicat toată viața acestui obiectiv, teatrul, și care au făcut-o nu numai cu mijloace proprii ale talentului, ale harului, harul care vine de la Dumnezeu, dar și printr-o muncă asiduă în instituții specializate, cum ar fi facultăți de teatru, institute, institute de Artă Plastică, Conservator… Ediția din acest an se conturează în jurul temei IMAGINE.  Iată că reușim să propunem o temă care ar trebui să intereseze pe toți teoreticienii teatrali, pe cei care scriu poetici teatrale, pentru că imaginea este poate cea mai importantă temă vehiculată în cultura contemporană.(…) Imaginea are un impact major. Pentru noi, oamenii de teatru, cuvântul imagine înseamnă astăzi și o îmbrățișare a artelor, pentru că dacă la început cinematograful și televiziunea ne-au speriat, ca arte, astăzi putem spune că teatrul se folosește și de cinematograf și de televiziune pentru a crea o nouă perspectivă asupra realității. Eu consider că suntem singurul festival din România care se conturează în jurul unui concept. După cum am aflat de la UNITER, care participă pentru prima oară la organizarea Festivalului BABEL, ca partener, suntem al doilea Festival, după Sibiu, ca importanță internațională”, a declarat directorul Teatrului „Tony Bulandra”, Mihai Constantin Ranin.

Leave A Response »