A fost declasificată investigația privind doborârea avionului MH17 din Ucraina, din 2014. Senatorul Titus Corlățean a fost autorul raportului

Ana Maria Popescu 12/02/2020 0
A fost declasificată investigația privind doborârea avionului MH17 din Ucraina, din 2014. Senatorul Titus Corlățean a fost autorul raportului

Fostul ministru de Externe, domnul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) și senator PSD de Dâmbovița, a fost desemnat de Comisia APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului în calitate de raportor al Adunării pe tema angajării responsabilității pentru doborârea cursei aeriene aparținând Malaysia Airlines (MH 17).

Memorandumul privind investigaţia asupra doborârii avionului companiei Malaysia Airlines MH 17 a fost declasificat, astfel că acum se ştie exact cine sunt cei incriminaţi pentru tragedie: trei cetăţeni ruşi şi un ucrainean.

În anul 2014, la 17 iulie, zborul Malaysia Airlines (Amsterdam-Kuala Lumpur) a fost doborât deasupra Ucrainei de Est în timpul fazei decisive a conflictului dintre separatiști, sprijiniți de Federația Rusă, și armata ucraineană. 298 de persoane au murit, tragedie care a determinat Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite să ceară angajarea răspunderii juridice a celor care se fac vinovați. Totodată, membrii Comisiei au făcut apel către statele membre să coopereze în desfășurarea anchetei.

Memorandumul introductiv trece în revistă anchetele desfășurate până acum la nivel național și internațional, cu accent pe progresele înregistrate și pe obstacolele întâmpinate în investigații.

Documentul face referire la două anchete: una efectuată de o autoritate în materie de siguranță aeriană, în baza Convenției privind aviația civilă internațională din 1944 (Convenția de la Chicago) și care urmărește determinarea cauzelor dezastrului aerian, anchetă încredințată Consiliului de Siguranță Aeriană din Olanda (Dutch OVV), și încă una demarată de autoritățile juridice naționale și internaționale competente în vederea stabilirii răspunderii penale față de autorii acestei infracțiuni săvârșite din culpă sau cu intenție.

Așa cum cere decizia Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului, senatorul de Dâmbovița Titus Corlățean va efectua, în calitate de raportor, vizite oficiale în Olanda și Ucraina. Domnia sa va avea întâlniri cu autoritățile naționale și reprezentanții organelor de anchetă din cele două țări implicate în desfășurarea investigațiilor în acest caz.

Totodată, Titus Corlățean a fost autorizat de comisie să solicite informații în scris autorităților competente din Federația Rusă și Statele Unite ale Americii.

La paragraful 23 din memorandum sunt indicaţi şi principalii patru suspecţi ai anchetei, care au fost trimişi în judecată la cinci ani de la tragedie. Este vorba despre ”trei cetăţeni ruşi, Igor V Girkin, Sergey Dubinskiy şi Oleg Pulatov, dar şi un cetăţean ucrainean, Leonid Kharcenko”, se arată în memorandum.

 

 

Leave A Response »