4 iunie, 103 ani de la recunoașterea internațională a Unirii României cu Transilvania. La inițiativa senatorului Titus Corlățean data de 4 iunie este, prin lege, Ziua Tratatului de la Trianon. Cum au marcat autoritățile statului această zi? Încălcând, din nou, legea…

4 iunie 2023 – aniversarea a 103 ani de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon.

„În ziua de 4 iunie România marchează în mod oficial, prin Legea nr. 256/ 2020, 103 ani de la recunoașterea internațională a Unirii Transilvaniei cu România”, a declarat senatorul PSD Titus Corlățean, inițiatorul legii pentru declararea datei de 4 iunie ca zi a Tratatului de la Trianon.

Vă reamintim că, după o adevărată “luptă” diplomatică, de argumente istorice și de idei, parlamentarul a reușit ca momentul istoric de la Trianon să fie marcat printr-un act normativ adoptat în anul 2020 de Camera Deputaților, ca for decizional. „Consider că este o zi mare pentru identitatea naţională şi pentru simbolistica românească, pentru statul român, pentru că această lege care a fost adoptată marchează 4 iunie ca zi a Tratatului de la Trianon în România, ca o dată esenţială în evoluţia statului român şi contemporan românesc. (…) Această lege era necesară inclusiv pentru marcarea la nivelul tinerei generaţii a unei simbolistici naţionale”, a declarat la acel moment Titus Corlăţean. Tratatului de la Trianon este actul adoptat în 1920 prin care comunitatea internațională a recunoscut unirea din 1918 a Transilvaniei cu România.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial.

Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, şi de Ungaria, de altă parte. Tratatul, care a intrat în vigoare la 26 iunie 1921, a fost semnat pentru a stabili frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România şi Cehoslovacia.

„Marcarea oficială de către Statul Român, prin Legea 256/ 2020, a zilei de 4 iunie ca Zi a Tratatului de pace de la Trianon în România

Întrebarea corectă: care stat român ( cu minuscule..)?

În urmă cu o lună, am adresat o interpelare pe tema de mai sus, în plenul Senatului României, decidenților cu responsabilități în materie, începând cu Primul ministru, general al Armatei Române și continuând cu distinși miniștri din Executiv. Aveți textul interpelării mai jos, text pe care l-am postat pe contul meu de Facebook la aceeași dată, 3 mai 2023.

La exact o lună de la acea dată și cu doar o seară înainte de 4 iunie (2023), stabilită prin LEGE inițiată de subsemnatul și votată de…două ori de Parlament (mai ales de parlamentarii PSD, cei de la PMP de la acel moment și doar câțiva parlamentari cu demnitate de la PNL, ceilalți…cu aceeași conduită rușinoasă ca cea a “Președintelui” Iohannis), în ciuda opoziției RUȘINOASE a locatarului de la Cotroceni, ca Zi a Tratatului de la Trianon în România, constat că decidenții guvernamentali nu au dat nici un răspuns. Cu excepția ICR/ Ministerul Culturii. Toți acești decidenți au încălcat Regulamentul Senatului (act cu putere de lege), articolul 179 para 3 (vedeți mai jos), care stabilește obligativitatea transmiterii unui răspuns în termen de DOUĂ SĂPTAMÂNI sau, pentru motive temeinice, în TREI SĂPTĂMANI!

Acum, nu e prima oară când premierii și miniștrii nu respectă acest termen. Sunt primul care să înțeleg, în contextul actual politic și social frământat, care sunt urgentele și prioritățile societății și ale guvernării. Totuși, în contextul în care provocările politice de la Budapesta continuă nestingherite pe teritoriul României, cu vizite prezidențiale ungare și ale altor demnitari FIDESZ în Transilvania românească și declarații inacceptabile la noi acasă, fără ca decidenții politici ai României să aibă capacitatea, știința sau dragostea de România a unei gestiuni profesioniste a “migranților” politici unguri pe teritorii românești, în momentul în care se pregătește ridicarea la Oradea a statuii lui…Ladislau cel Sfânt, întemeietorul nu știu cui, personaj care mie, ca român, nu îmi spune mare lucru sau în contextul în care lunile anterioare o organizație fantomatică proclama pe la Viena “independența Transilvaniei” și 16 noi “cantoane” prin Ardeal, mi se pare incredibilă lipsa de reacție, profesionalism și simțire românească față de necesitatea de a marca oficial, potrivit unei LEGI, simbolistica națională fundamentă a Zilei de 4 iunie 1920, Zi în care a fost recunoscută internațional, printr-un Tratat de pace încheiat de 16 puteri aliate și învingătoare în Primul Război Mondial (inclusiv România) cu entitatea statală învinsă în război- Ungaria, Unirea Transilvaniei cu Patria Mamă- România.

Încă o dată, înțeleg agenda complicată a unei guvernări. Dar, întotdeauna în spatele unor decidenți stau niște oameni, niște echipe, în care măcar unul ar trebui să fie cunoscător de istorie românească și să aibă știința de a-l sensibiliza pe șef, chiar și atunci când acesta are alte priorități ale zilei sau pur și simplu e neștiutor de istorie ori insensibil la simbolistica fundamentală românească, așa cum este cazul turistului de la Cotroceni…

Nu știu ce se va întâmpla pe 4 iunie 2023, dacă vor exista totuși depuneri de coroane la mormintele/ monumentele ridicate în memoria celor peste 850 000 de soldați, ofițeri și subofițeri români care si-au dat eroic jertfa supremă pe câmpul de bătălie pentru Patrie, dacă preoții sau pastorii vor sluji sau vor avea măcar un cuvânt la predică legat de importanța fundamentală a zilei de 4 iunie 1920 pentru neamul românesc, dacă va fi arborat pe undeva în România drapelul național, așa cum STATUEAZĂ LEGEA…Dar știu că toți cei care citesc aceasta postare, dacă simt și trăiesc românește, pot să facă un lucru simplu, dar important pentru memoria celor care prin jertfă au edificat România Mare. Depuneți o floare la Monumentul Eroilor Primului Război Mondial din localitatea dumneavoastră, puneți la geamul casei dumneavoastră tricolorul României sau rostiți o rugăciune la biserică duminică, 4 iunie 2023, pentru țară, în amintirea celor care au avut cândva curaj și demnitate românească

Altfel, o nouă zi mizeră din existența noastră cotidiană se va fi derulat, cu decidenți politici depășiți de mizele ridicării unei Românii puternice, care să impună respect pigmeilor revizioniști de lângă noi și cu o națiune pe măsură, cârtitoare și nemulțumitoare pentru toate cele, dar lipsită de demnitate și de cunoașterea propriei istorii naționale, fără de care nu poți clădi o Românie viitoare. Și, mai ales, iubitoare de Dumnezeu doar cu “gura și cu buzele”, pentru că “inima sa este departe” de Domnul, iar frica de El “nu este decât o învățătură de datină omenească” (Isaia 29: 13).

Mă rog ca în România de astăzi să se mai întâmple și minuni. Dar lucrul ăsta numai Dumnezeu îl mai poate face pentru țara noastră, nu oamenii..”, a transmis senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României.

„Am marcat la Titu, în Dâmbovița, ziua de 4 iunie, ca Zi a Tratatului de pace de la Trianon în România

Am depus o coroană de flori la Monumentul “Eroilor Neamului 1916-1919” din localitate, alături de “Asociația rezerviștilor orașului Titu” și de colegii din organizația locală PSD Titu.

La final, în special pentru tinerii social-democrați prezenți, atât eu, cât și reprezentanții Asociației rezerviștilor și respectiv președintele PSD Titu, am făcut o prezentare a semnificației istorice și importanței marcării acestei simbolistici naționale fundamentale pentru unificarea națiunii române și edificarea României Mari, care nu ar fi fost posibilă fără jertfa celor peste 850 000 de soldați, ofițeri și subofițeri români, căzuți glorios în Primul Război Mondial și fără recunoașterea internațională a Unirii decise anterior, la 1 decembrie 1918, de românii majoritari din Transilvania cu Patria Mamă, recunoaștere realizată la data de 4 iunie 1920 prin Tratatul de pace de la Trianon.

Mulțumesc tuturor celor care au onorat azi la Titu memoria soldaților români căzuți la datorie pentru Patrie în Primul Război Mondial și în special Viceamiralului Victor Barbu, membru fondator al Asociației rezerviștilor din Titu, colonelului Simion Valerică, Președintele Asociației, precum și Președintelui PSD Titu, Laurențiu Costache și colegilor din organizația locală PSD”, a adăugat senatorul Titus Corlățean.

leave a reply