25 martie- mare sărbătoare creștină: Buna Vestire (Blagoveștenie). În toată România va avea loc o rugăciune comună la mijlocul zilei.

Ana Maria Popescu 25/03/2020 0
25 martie- mare sărbătoare creștină: Buna Vestire (Blagoveștenie). În toată România va avea loc o rugăciune comună la mijlocul zilei.

Bunavestire (Buna Vestire sau Buna-Vestire) sau Blagoveștenia (gr. Evangelismos) către Maica Domnului este un Praznic Împărătesc al Bisericii Ortodoxe, sărbătorit la 25 martie. Aceasta este una din cele două zile în care este dezlegare la pește în Postul Mare, cealaltă fiind Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile). În conformitate cu Evanghelia după Luca 1:26-38, Arhanghelul Gabriel îi apare Sfintei Fecioare și îi spune că va concepe și naște un fiu, chiar dacă ea „nu a cunoscut bărbat”. După sfânta tradiție, Maria avea doar cincisprezece ani când a fost vizitată de Gabriel. Această zi este exact la nouă luni înainte de Crăciun, fiind astfel aleasă de Părinții Bisericii ca să indice că Hristos a fost conceput într-o perioadă de timp perfectă „din Duhul Sfânt și din Fecioara Maria”, așa cum este precizat în Crezul Niceo-Constantinopolitan. De obicei, sărbătoarea Buneivestiri cade în Postul Mare, dar, cu toate acestea, este o zi de bucurie. Astfel, postul este mai puțin aspru în această zi, fiind admis consumul de pește. Dacă sărbătoarea este într-o zi obișnuită a postului, Sfânta Liturghie poate fi făcută seara, împreună cu Vecernia. Sfânta Liturghie a Buneivestiri este singura slujire a Liturghiei Euharistice a Sfântului Ioan Gură de Aur permisă într-o zi de peste săptămână în Postul Mare. Paradigma femeii creştine este Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu, care este în același timp Fecioară și Maică. Deci, le ocrotește și pe tinerele creștine, dar și pe mamele creștine. Toate sărbătorile Maicii Domnului reprezintă prilejuri de cinstire și de dragoste pe care femeile le manifestă față de modelul lor feminin. Chiar dacă în tradiția populară, de sărbătorile Maicii Domnului sunt serbate doar femeile care poartă numele Maria, din punct de vedere teologic și spiritual Maica Domnului – numită „Eva cea nouă” sau „Maica vieții noastre” – este sărbătorită de fiecare creștin în parte.

***

„În această zi se sărbătorește vestea cea bună adusă Fecioarei Maria de către trimisul lui Dumnezeu, îngerul Gavriil: «Bucură-te, cea plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei… căci ai aflat har de la Dumnezeu. Și iată, vei lua în pântece și vei naște fiu și vei chema numele lui Iisus… Duhul Sfânt se va pogorî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea, și Sfântul care se va naște din tine Fiul lui Dumnezeu se va chema.» 25 martie e sărbătoare mare. Se zice că într-un an BunaVestire a căzut în aceeași zi cu Paștele. Preotul s-a dus de cu noapte în biserică și a citit liturghia Paștelui, dar de Buna Vestire nu a pomenit nimic. Și oamenii așteptau să se facă ziuă şi nu se mai făcea. Erau acolo mai mulți preoţi și unuia i-a trecut prin cap să facă slujbă şi pentru Buna Vestire. Pe loc s-a făcut lumină! Dar n-a fost lumină de dimineaţă, pentru că soarele era deja la amiază. Să muncești de Buna Vestire este un păcat de neînchipuit. Cică dacă ar măcina unul mălai și din mălai ar face o mămăligă pe care ar arunca-o în apă, peștii care ar mânca din ea ar muri. Dacă ar pune mămăliga pe pomi, pomii n-ar rodi. Ouăle ouate în această zi nu sînt bune de clocit. Nici o împerechere făcută între animale în această zi nu e bună. Se duc vitele la păscut. Se fac focuri în livezi şi grădini, se afumă pomii. Hainele se scot în curte la aerisit. Oamenii se spală pe corp cu apă de nea ca să scape de purici. În această zi se dezleagă limba păsărilor și începe să cânte cucul. (Irina Nicolau – Ghidul sarbatorilor romanesti)

Prof. Nety Ivan-Nobel

***

Deoarece, în această vreme de grea încercare din cauza epidemiei, clericii şi credincioşii mireni ai Bisericii sunt separaţi spaţial din punct de vedere al locului de rugăciune, totuşi pot fi în comuniune mai ales prin rugăciunea comună la mijlocul zilei.
Prin urmare, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din România vor suna timp de 1-2 minute la ora 12.00 în ziua de Buna Vestire, apoi în fiecare duminică şi în fiecare zi când se săvârşeşte slujbă în bisericile din parohii şi mănăstiri.
În acel moment de rugăciune comună, la casele lor, toţi credincioşii mireni sunt îndemnaţi să rostească rugăciunea Tatăl nostru, condacul Bunei Vestiri: Apărătoare Doamnă, precum şi alte rugăciuni, iar preoţii din parohii şi mănăstiri vor citi în plus Rugăciunea specială pentru încetarea epidemiei. – COMUNICAT AL PATRIARHIEI ROMÂNE

Leave A Response »