Originar din Moreea, Sf. Nifon (în greceşte, numele se tâlcuieşte „înţelept, cumpătat”), fost patriarh al Constantinopolului din secolul XV, scos abuziv din scaun şi venit în părţile noastre sub protecţia iniţială a voievodului valah Radu cel Mare, a ajuns pentru o vreme cap al Bisericii munteneşti, fiind şi părintele duhovnicesc al viitorului domnitor şi cărturar Neagoe Basarab (azi numărat și el cu sfinții și prăznuit pe 26 septembrie).
Neînduplecându-se la compromisul pe care Radu i l-a cerut în legătură cu o căsătorie care încălca pravilele şi canoanele, se vede alungat de voievod (ce spre sfârşitul vieţii va pătimi din greu pentru această nedreptate) şi se reîntoarce la Sf. Munte, unde alege să vieţuiască incognito la Vatopedu şi Dionisiu (unde a primit chiar ascultarea de a se îngriji de catârii mănăstirii!), vădindu-se cine era numai mult mai târziu (se zice că prin descoperire dumnezeiască).
S-a strămutat la Domnul în vârstă de peste 90 de ani, înconjurat de aleasă cinstire, iar sfintele sale moaşte au fost aduse de Neagoe Basarab la Mănăstirea Dealu, spre îndreptarea greşelii săvârşite de înaintaşul său.
După înapoierea moaştelor la Athos, în ţară au mai rămas totuşi capul şi o mână a sfântului, păstrate iniţial la Curtea de Argeş (ctitoria lui Neagoe) şi ajunse în cele din urmă la Catedrala Mitropolitană din Craiova. Prăznuirea lui a fost rânduită pe 11 august.
Astăzi, moaștele Sfântului Ierarh Nifon se află la Catedrala Mitropolitană din Târgoviște.
Prof. Nety Ivan Nobel